Megtalálták a legendás tengeralattjárót

Közel nyolcvan évvel ezelőtt beavatási küldetésén süllyedt el a USS Grunion tengeralattjáró. Sokáig keresték, de most úgy tűnik, hogy Alaszka partjainál, mintegy 820 méterrel a vízfelszín alatt rátaláltak.


Miután rátaláltak a tengeralattjáró orrára, önjáró, víz alatti járműveket küldtek le, amelyek 3D-s felvételeket készítettek a hajótestről. A Lost 52 projekt, ahogyan a neve is mutatja, a II. világháború alatt eltűnt 52 tengeralattjáró felkutatását tűzte ki célul.

Az USS Grunion 1942 áprilisában indult útjára a Karib-térségből Pearl Harbor felé. Útközben megmentette 16 tengerész életét, miután egy német torpedó megsemmisítette az Egyesült Államok egyik szállítóhajóját. Júniusban az első bevetésére tartott az Aleut-szigetek felé, Kiska magasságában elsüllyesztett két japán hajót, majd július 30-án visszahívták az alaszkai tengerészeti bázishoz, de már nem ért oda. 1942. október 5-én eltűntnek nyilvánították a tengeralattjárót és a legénységét.

Az USS Grunion kapitányának három fia 2006-ban már megpróbálta megkeresni a roncsot. Mannert Abele gyerekei egy japán kutatói tippje után béreltek fel egy céget, hogy keressék meg a tengeralattjárót, de az orrát nem találták meg, azt csak most, a Lost 52 szakemberinek segítségével sikerült megtalálni – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!