Megtalálták a legendás hajót

Egy zavaros vizű alabamai folyóban kutatók vélhetően rábukkantak arra a hajóra, amely utolsóként szállított afrikai rabszolgákat az Egyesült Államok területére. A Clotildát közel 160 évvel ezelőtt rabszolga-kereskedők felgyújtották, hogy ne derülhessen ki, mit is szállítottak rajta valójában.

A roncs lelőhelyét az alabamai Mobile-ban található folyódeltában általában ellepi a víz, ám a keleti parton nemrég végigsöprő bomba ciklon hatására aszály idején rendkívül alacsony a vízszint. A roncsot Ben Raines, az AL.com alabamai híroldal környezetvédelemmel foglalkozó újságírója találta meg, aki szakértőket vitt a helyszínre, hogy alátámasszák előfeltevését.


Raines már régóta kutatta a helyszínt, és vizsgálataihoz rabszolga-kereskedők beszámolói mellett egy idős férfitól (akinek a családja az 1800-as évek óta a környéken lakik) is kulcsfontosságú segítséget kapott. Az idős úr 1907-ben született édesapja korábban, aszály idején megmutatta a hajó maradványait fiának.


Mint a Clotilda kapitánya, William Foster beszámolt róla, 1860-ban felgyújtotta és elsüllyesztette a hajót. Szakértők a nemrég megtalált hajót a 19. század közepére datálják és égésnyomokat is felfedeztek rajta. Úgy vélik, mintegy 3 méteres hajótest fekhet az iszapban, és remélik, találnak a rabszolgák „szálláshelyéül” szolgált ketrecekre utaló nyomokat is. Mindez egyre nyilvánvalóbban bizonyítaná, hogy valóban a Clotildát találták meg.


Greg Cook, a University of West Florida régésze úgy véli, a bizonyítékok nagyon ígéretesek, mivel úgy tűnik, minden egybevág: a helyszín, a hajó felépítése, az időszak, valamint az a tény, hogy a Clotildát felgyújtották, és a most megtalált roncson is égésnyomokat találtak – írta a mult-kor.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!