Megszámolták a dunai szigeteket

2019. április 12.
Címkék :

A Danubeparks együttműködés keretében leltár készült a Duna szigeteiről Németországtól Romániáig. A folyó teljes hosszán 912 szigetet találtak.


A ma már teljes hosszában szabályozott folyó egyes szakaszait valamikor számtalan sziget, zátony gazdagította. Mivel ezek sokszor útjában voltak a hajózásnak és a jeges árvizek levonulását is akadályozták, ezért a szabályozás során számukat drasztikusan lecsökkentették.


A Duna azonban a mai napig szállítja a hordalékát és az arra alkalmas, kevésbé áramló helyeken zátonyokat, szigeteket hoz létre, amelyek tanúsítják a ma is meglévő ártéri dinamika jelenlétét.


Ezek a szigetek természetvédelmi szempontból is fontosak, mert sok esetben az ártér legkevésbé háborgatott részét jelentik, ahol még természetes úton jelenik meg a ligeterdő és a szigetek mögötti mellékágban számos halfaj megfelelő ívóhelyet találhat. A DanupeparksConnected Duna Transznacionális Program pályázat keretében egy olyan online adatbázist készítettek, amelybe felvették a Dunán létező szigeteket.


A szakemberek egy osztályozást is elkészítettek a spontán kialakult, természetes vegetációjú szigetektől egészen az ember által már hasznosított, átalakított, esetleg faültetvénnyel beültettet területekig. A Duna 2900 km-es hosszán 912 szigetet rögzítettek, ebből 147 került az érintetlen, legtermészetesebb kategóriába és hét található a folyó hazai szakaszán – írta az infostart.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!