Megbüntettek egy balatoni beruházót

2023. február 14.
Címkék :

A tó körül egy ideje borsos árakon cserélnek gazdát az illegálisan letarolt területek. Pedig a nádas szerepe pótolhatatlan a víztisztítástól a partvédelmen át a biodiverzitás fenntartásáig.

Egy éve 150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolták a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján. A területen vízparti villaparkot és hotelt építő ingatlancég tagadja, hogy ők tették volna, a hatóság azonban őket tiltotta el a további mechanikai beavatkozásoktól. Bár gyorsan megszületett az elsőfokú határozat, miszerint a beruházó SSS Group Kft.-t egymillió forintra büntették, és arra kötelezték, hogy telepítse vissza a nádast, a jogerős másodfokú döntésre egy évet kellett várni. A napokban azonban ez is megszületett, és helyben hagyta a korábbi döntést, azaz az ingatlanbefektetőnek rehabilitálnia kell a területet.

Az SSS Group erről közleményt is kiadott, ebben azt írták, hogy a cég idei legfontosabb célkitűzése a közel egy kilométeres balatoni partszakasz előtti, állami tulajdonban álló balatoni meder és annak részét képező kiirtott nádas, illetve környezetének rehabilitációja. Hangsúlyozták, nem a természetkárosítás okozójaként, hanem a terület használójaként azonosította őket a kormányhivatal. A nádirtás ügyében a rendőrség természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, az eljárás még tart. A vízparton hatalmas gödröt ástak, ebbe aszfalttörmeléket hordtak, majd azonnal befedték azt fehér murvával.

Balatonakaliban jó ideje történnek hasonló, természetkárosító ügyek, amik párhuzamosan zajlanak az illegálisan nádtalanított, part menti telkek borsos áron való értékesítésével. Februárban a Balatoni Szövetség hívta fel a figyelmet arra, hogy négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület a Balaton partján, ahonnan kiirtották a nádat az ingatlanok tulajdonosai.

A nádas szerepe pótolhatatlan a víztisztítástól a partvédelmen át a biodiverzitás fenntartásáig. Máshol fákat irtanak, amik rontják a telkek kilátását; Zamárdiban egy liget többtucatnyi fáját megmérgezték gázolajjal – írta az index.hu.

Tizenöt év alatt elpusztíthatjuk a Balatont!

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!