Még magas a balatoni vízállás

2018. április 23.
Címkék :

Hétvégére csaknem felére csökkent a Balaton vízeresztésének intenzitása a Sió-zsilipen a korábbi maximális üzemeltetéséhez képest. A Balaton átlagos vízállása 129 cm, a Sión javul a helyzet.

A vizugy.hu adatai szerint a Balaton vízállása a tóparti települések mércéi szerint 127–132 cm között alakult vasárnap délután, ami még mindig jelentősen meghaladja a 120 centiméteres üzemi vízszintmaximumot. (Az adatokat a siófoki vízmércéhez viszonyítják, nem vízmélységet jelentenek.)

A Sió-zsilipet lassan tudják csak zárni, főként a Sió medrének védelme érdekében, amit április 11-én kezdtek meg. Jelenleg 31,5 köbméternyi víz folyik másodpercenként a Balatonból a Sióba. A cél, hogy egy meleg, száraz nyár esetén is elég víz maradjon a Balatonban a turisztikai szezon végéig, továbbá hogy csökkentsék a Sió-mente terhelését. A Sió-csatorna mentén harmadfokúról másodfokúra csökkent a belvízvédelmi készültség.

A met.hu adatai szerint a következő héten is nyári meleg lesz, kevés csapadékkal. Kisebb esőre kedden és csütörtökön lehet számítani a régióban, ami élénk, illetve erős, északi széllökésekkel járhat – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!