Levadásztak félezer delfint

Május óta több mint 500 delfint mészároltak le a Feröer-szigeteken, ahol tradíciónak számít a delfin- és bálnavadászat.

Minden nyáron a vadászok fél körben halászhajóikkal először körbeveszik a delfinrajokat (többnyire gömbölyűfejű delfin a zsákmányuk). Ezután egy öböl partja felé kezdik terelni a rémült állatokat, ahol a várakozó parti halászok késekkel lemészárolják őket.

Az eseményről és a vérben úszó öbölről készült fotók minden évben bejárják a világsajtót. Nem meglepő, hogy nemcsak állatvédelmi szervezetek tiltakoznak, hanem jó érzésű átlagemberek tömegei is barbárnak tartják a delfinek mészárlását.

A környezetvédelemmel foglalkozó ikonikus civil szervezetnek, a Sea Shepherdnek 2014-ben sikerült megakadályoznia hajóival egy vadászatot. Most felháborodtak, hiszen ezúttal a kormány bevetette a dán haditengerészet hajóit is, hogy azok a hasonló állatvédelmi akciókat blokkolják a sikeres vadászat érdekében.

Feröer-szigetek lakossága továbbra is támogatja a delfinvadászatot. A civil szervezeteket, illetve a médiát pedig azzal vádolják, hogy a helyi kultúrát és tradíciót nem tisztelik. Hivatkoznak ebben arra, hogy évszázadok óta fontos tápláléka a delfin- és bálnahús a lakosságnak. Tavaly a kormány korlátozta a levadászható delfinek számát. De csak az után, hogy szokatlanul nagy számban öltek le egy alkalommal delfineket: az 1400 állat levadászását még a Feröer szigetekiek is soknak találták – írta a hvg.hu.

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!