Lakásokat értékesítenek Tihanyban

Tihanyban megkezdődött az Aranyház utca elején lévő négyezer négyzetméteres önkormányzati ingatlanon kialakított önkormányzati lakások értékesítése.

Alig akad példa arra, hogy egy önkormányzat saját beruházásban lakásokat építsen a helyieknek, amiket aztán, elsősorban a fiatalok megtartása érdekében, a piaci ár alatt, tulajdonképpen a bekerülési költségen értékesítsen. A 11 lakásra külön-külön lehet pályázni, a feltételrendszer kialakításában a lakosság véleményét is figyelembe vették.
A jó természeti adottságokkal büszkélkedő területen épült 800 négyzetméteres épület földszintjén három garzonlakás kap helyet, a magasföldszintet a bölcsőde, illetve az óvoda foglalja el, míg az emeleten további nyolc önkormányzati lakást alakítottak ki.

Az egész félsziget természetvédelmi terület, így a község belterületét nincs lehetőség növelni, nagyon kevés olyan ingatlan áll a helyhatóság rendelkezésére, ami önkormányzati lakások kialakítására alkalmas lenne, ezért adta magát az Aranyház utcai tágas telek, és az arra tervezett építkezés. Ráadásul Tihany adottságai miatt az ingatlanárak évek óta messze az országos átlag felett vannak, így az itt letelepedni vágyó és önálló otthont megteremteni szándékozó helyi fiatalok számára az ingatlanvásárlás szinte elérhetetlen. Az önkormányzat ezért kiemelt feladatként kezelte a Tihanyban élő vagy Tihanyból elszármazó fiatalok, gyermeket nevelő családok a településen való letelepedésének elősegítését.

Mivel a lakások értékesítése nem a jelenleg hatályos vagyonrendeletben foglalt szempontok (legmagasabb ár vagy összességében legelőnyösebb ajánlat), hanem ettől eltérő szempontrendszer alapján történik, az önkormányzatnak meg kell teremteni az értékesítés jogszabályi feltételeit. Nem piaci, de nem is szociális alapú, hanem egy preferálni kívánt szempontrendszer alapján értékesítik az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokat, azért, hogy minél hatékonyabb segítséget tudjanak nyújtani a lakosoknak – írta a Tihanyi Visszhang.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!