Különös szerepben a világ legnagyobb hajója

A Pioneering Spirit részt vett a világ legnagyobb fúrótornyának megemelésében és elszállításában.

A 24 ezer tonnás, 131 méteres Brent Deltát a világ legnagyobb hajójával, a Pioneering Spirittel sikerült egy darabban felemelni. Az olajfúró korábban 161 munkásnak adott otthont, mozi és konditerem is volt rajta.

A hosszas előkészületeknek köszönhetően mindössze néhány másodpercbe telt, hogy a háromlábú építményt ráemeljék a hajóra, amely a Tee folyón át elszállította Hartlepoolba, ahol szétszerelik. Az óriási monstrumot immár hat éve nem használják a termelésben, és összesen egy évbe telik, mire teljesen szét tudják szedni.

A tervek szerint jövőre a hatalmas építmény 97 százalékát újrahasznosítják. Így az olajfúró szerkezetét alkotó húszezer tonna acél, nyolcvankét tonna cső és kábel, hat tonna fa és öt tonna üveg sem megy majd kárba. Az olajfúró leszázalékolása nem olcsó, összesen 175,5 milliárd forintos költségért vonják ki a forgalomból. Elszállításában nagy szerepet játszik a világ legnagyobb hajója, amelynek hossza hat futballpályát tesz ki.

A bontás első fázisa volt, hogy a torony betonlábazatait keresztülvágták a vízfelszín felett. Hogy elkerüljék a dőlést, átmenetileg vasakkal tartották a helyén az épületet. Ezután a Pioneering Spirit hajó a torony alá úszott, ahol nagyon lassan pozícióba állt a rendkívül finoman állítható irányító rendszerének köszönhetően. A hajó emelőgerendáit ezután egyenként rögzítették a toronyhoz. Majd a ballaszttartályokból kipumpálták a tengervizet, ezzel megemelték a szállítóhajót. A teljes művelet, azaz a beállás, a gerendák rögzítése és a tartályok leeresztése 12 óráig tartott, míg a tényleges emelés mindössze 16 másodperc alatt lezajlott. A hajó ezután viszonylag lassan megindult hatalmas terhével Hartlepool kikötője felé, ahol apró darabokra szedik a fúrótornyot. A szállítás több mint egy napig tartott a lassú sebesség miatt – írta a blikk.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!