Közlekedési helyzet Horvátországban

2020. március 24.
Címkék :

Koronavírus mindenhol és földrengés Zágrábban. Összefoglaló a működő és nem működő szolgáltatásokról.

A helyzet napról napra változik, ahogy a vírus terjed Európában, ezért az első és alapvető tanács: NE UTAZZUNK! Ha mégis muszáj, akkor az alábbiakkal fogunk szembesülni – egyre szigorodó feltételek mellett.

A határokon a tranzitáru-szállítás megengedett:
Bregana és Macelj (Szlovénia),
Goričan és Duboševica (Magyarország),
Nova Sela, Stara Gradiška, Slavonski Šamac (Bosznia-Hercegovina),
Bajakovo (Szerbia).

Folyamatosan frissülő információk a Horvát Autóklub honlapján.

Tanácsok átutazók számára:
csak az autópályákat használják,
kizárólag ezeken a pihenőhelyeken álljanak meg: Novska jug, Novska sjever, Kozjak jug, Prokljan sjever, Draganić sjever, Draganić jug, Bačva, Ravna Gora,
megállások idején tartsanak távolságot a többiektől,
kövessék a rendőrök és polgárőrök utasításait.

Járművel az országba csak horvát állampolgárok utazhatnak, plusz speciális csoportok (orvosok, kutatók, idősgondozók, diplomaták, rendőri tisztviselők, nemzetközi szervezetek munkatársai, katonaság). Ezenfelül a magyar, szerb és montenegrói határon átutazhatnak az érintett országok állampolgárai.

Szlovénia felől az alábbi átkelőkön szünetel a forgalom: Lucija, Slum, Vele Mune, Lipa, Prezid II, Zamost, Blaževci, Prilišće, Pravutina, Obrež, Vivodina, Kašt, Novo Selo Žumberačko, Kraj Donji, Gornji Čemehovec, Draše, Plavić, Luke Poljanske, Mali Tabor, Klenovec Humski, Gornja Voća, Preseka, Sveti Martin na Muri, Čabar, Cvetlin, Zlogonje, Banfi.

Útépítési munkák miatt lezárt átkelők:
Goričan. Elkerülőút: Goričan csomópont-ŽC2026-DC3,
Dvor, Vitaljina – csak személyforgalom kelhet át,
Gunja – áruszállítók és buszok számára tilos.

Kompok
Nem jár:
Lopar–Valbiska,
Prizna–Žigljen,
Brestova–Porozina,
a Šibenik–Kaprije–Žirje komp nem áll meg Žirjében.

Jár:
Mali Lošinj–Unije–Srakane Vele–Susak,
Ilovik–Mrtvaška,
Rava–Mala Rava–Veli Iž–Mali Iž–Zadar,
Vrgada–Pakoštane–Biograd,
Krapanj–Brodarica,
Vodice-Prvić–Šepurine–Prvić Luka–Zlarin–Šibenik,
Komiža–Biševo,
Suđurađ–Lopud–Koločep–Dubrovnik.

A Split–Ancona nemzetközi járat április 1-jéig, a Dubrovnik–Bari április 19-ig nem közlekedik. A Zadar (Gaženica) –Ist–Olib–Silba–Premuda–Mali Lošinj komp nem áll meg Silbán (útépítési munkák miatt, június 1-jéig). Ezzel együtt a Jadrolinija társaság arra kéri utasait, hogy jegyüket a cég applikációján keresztül vegyék meg. Pluszmegkötés, hogy a szigetekre csak az ott lakók és a közszolgálatot ellátók utazhatnak ki. Aki nem esik egyik kategóriába sem, de már megvette a jegyét, annak visszatérítik a pénzét. Ritkítják a járatokat, így az alapmenetrend sajnos nem tekinthető fixnek.

Vonatok és repülők
Röviden: nulla. Nemzetközi járatok törölve. Kivéve néhányat, amelyik az Európai Uniót Zágrábbal köti össze, a városok közötti vonatforgalom erősen korlátozva. Splitből Pulába, Eszékre és Zágrábba indulnak járatok, a dubrovniki repülőteret lezárták.

Közúti forgalom
Davor Božinović belügyminiszter a személyforgalmat erősen korlátozó rendelkezést írt alá, az alapellátáshoz szükséges szállítások (például élelmiszer, gyógyszer, újságírók, orvosok) kivételével a városok között tilos a mozgás – autóval és busszal egyaránt. Taxisok járnak-kelnek, de erősen lecsökkent az aktív sofőrök száma.

FIGYELEM! Írásunk a 2020. március 24-ei állapotot tükrözi, mint azt a bevezetőben említettük, a helyzet naponta változik, érdemes a cikkben szereplő linkeken tájékozódni a változásokról.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!