Kopár István a jövő vitorlázóit segítené

A földkerülő vitorlázó, aki negyedikként ért célba a Golden Globe emlékversenyen, mentorként adná át tudását a jövő generációjának.

Kopár István a célba érés után már utalt rá: nem tervez hasonló kihívást teljesíteni, helyette inkább a földkerülő vitorlázók között hozzá hasonlóan magyar legendának számító Fa Nándorral és Gál Józseffel közösen stafétaátadásra készül, hogy ezzel is inspirálják a fiatal vitorlázó honfitársakat. „Nemcsak élménybeszámolókra gondolok, hanem arra, hogy a gyakorlati tapasztalatainkat is megosszuk, akár a Balatonon. Vétek lenni veszni hagyni azt a tudást és tapasztalatot, amit az életünk során felhalmoztunk” – mondta a vitorlázó egy sajtóeseményen. Hozzátette: akadt már néhány jelentkező, és aki elég elszántnak, illetve kitartónak bizonyul, az nem csupán a versenyekre készülhet fel szakmailag, fizikailag és lelkileg, hanem ezzel együtt egy életformával is gazdagodik.

A vitorlázó a Golden Globe kapcsán kiemelte: a viadal lényegi kérdése már a rajt előtt, a szárazföldi felkészülésnél eldőlt, a győzteshez képest ő „filléres költségvetéssel” készült. Kopár István emlékeztetett rá: az 1968-as, első megméretésen kilenc indulóból egy ért célba, és Robin Knox-Johnstont brit révén azonnal lovaggá is ütötték. A mostani emlékversenyen kikötés volt, hogy a vitorlázóknak az ötven évvel ezelőtt rendelkezésre álló technikákkal kellett hajózniuk.


„A szólóvitorlások nélkülözhetetlen eleme a szélkormány, amit az ember bekapcsol, amíg eszik, alszik, pihen. Nekem ezzel a verseny teljes folyamán komoly gondjaim voltak, így nagyon sokat kézzel kellett kormányoznom. Ritkán mehettem a kabinba, sokat kellett a fedélzeten dolgoznom, ezért keveset pihentem. Ez volt az egyik fő oka, hogy csak negyedikként értem célba” – mondta.

A másik fő gondként azt említette, hogy az egyik felborulása során egy nyílászárója nyitva maradt, így 300-400 liter víz került a kabinba, ami több készülékét használhatatlanná tette. „A kommunikációs lehetőségeim minimálisra csökkentek, és amíg a riválisaim napi rendszerességgel tudtak kapcsolatot tartani, számomra ez korlátozottá vált. Amikor kilenc hónapig magára marad az ember, akkor ez nagyon fontos és nagyon hiányzik” – nyilatkozott.

Kopár István hangsúlyozta: Budapest után a Balaton a legfontosabb idegenforgalmi hely az országban, ezért védeni és ápolni kell. „Amíg élek, azért dolgozom, hogy édesapám tervét megvalósítsam. A Balaton sajnos az unokáinknak sem marad már meg, ha nem kotorjuk folyamatosan és a Sión nem létesítünk zsilipeket” – számolt be a sajtóeseményről az nso.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!