Komoly büntetést kapott egy nemzetközi hajófestékgyártó cég

Az International Paint céget 650 ezer font büntetéssel sújtották, mert mérgező vegyi anyagok mosódtak ki egy tartályból egy védett folyótorkolatba.

Az International Paint (amely az AkzoNobel multinacionális vállalat tulajdonában van) képviselője 2022 októberében kénytelen volt megjelenni a Plymouth Crown Court előtt, ahol a kilencnapos tárgyalás végén két vádpontban is bűnösnek találták a céget. A vállalat tagadta mindkét bűncselekményt, amelyek a Newton Ferrers-i festékvizsgáló létesítményének rakpartján található tartályból származó veszélyes hulladék kibocsátásával kapcsolatosak.

Az International Paint 1928 óta üzemeltetett egy a festékeket – többek között a tengeri lerakódásgátlókat – vizsgáló létesítményt a devoni Yealm folyónál. A Környezetvédelmi Ügynökség azt követően indított vizsgálatot, hogy a vállalat 2015-ben megpróbálta eladni az ingatlant, és Simon Friend, a Red Earth Developments munkatársa bejelentette a lehetséges szennyezést.

A vizsgálat bizonyítékot talált arra, hogy a tributiltin (TBT) – amelyet bevonatként használtak, hogy megakadályozzák az organizmusok és növények felhalmozódását a tengeri hajótesteken – a rézzel, az arzénnel és a higannyal együtt jelen volt a telephelyen lévő tartályban lévő üledékben, amelynek egy része kijutott. Egy másik tartályon lévő dugóról kiderült, hogy megsérült, így szintén a torkolat felé eresztett, mielőtt betonnal lezárták volna. A vállalat tagadta, hogy közük lenne a kibocsátáshoz, de arra nem volt válaszuk, hogy akkor mégis kinek.

A bíró szerint az International Paint „gondatlan rendszert” működtetett, és nem ellenőrizte a TBT kezelését. Szemükre vetette továbbá, hogy a vegyi anyagot csak akkor bocsátották ki, amikor a telephely potenciális vevője jelentkezett, és a TBT jelenléte a tartályokban komoly problémát okozhatott (volna). A bíró meggyőződésének adott hangot, hogy egy gondnok a tartály tartalmát a folyóba öblítette, amely az incidens előtt „érintetlen környezet” volt.

A TBT-t az 1980-as évek vége óta nem lehet kis hajókon használni Nagy-Britanniában, a 2000-es években aztán globális tiltás alá került. Dr. Michael Waldock szakértő, akinek a munkája a TBT betiltásához vezetett, megállapította, hogy tizenegy mintából kilenc meghaladta a TBT biztonságos határértékét, és hogy a helyszín közelében egy minta a biztonságos szint nyolcvanezerszeresét tartalmazta. Következtetése szerint a torkolatban a TBT szintje elegendő volt ahhoz, hogy jelentős mérgező hatást gyakoroljon az ott élő tengeri élővilágra.

A bírságon kívül az International Paintet 145 ezer font költség megfizetésére kötelezték. A vállalat beleegyezett abba is, hogy finanszírozza a helyreállítási munkálatokat, amelyek valószínűleg legalább 500 ezer fontot tesznek ki.

(forrás: boatingbusiness.com, fotók: plymouthherald.co.uk, gov.uk, eoceanic.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!