Kiváló víz várja a kékszalagosokat

2017. május 31.
Címkék :

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az Európai Bizottság vizsgálata szerint kiváló a Balaton vízminősége.


Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az Európai Bizottság az unió országaira, valamint Svájcra és Albániára kiterjedő éves jelentést készített. Ebben felmérték a kontinens természetes tavainak és folyóinak vízminőségét. A kimutatás szerint az európai természetes fürdőhelyek több mint 85 százaléka kiváló vízminőségű.


A felmérés indoklása szerint a megvizsgált európai fürdőhelyek vizének minősége javarészt mentes az emberi egészségre és a környezetre ártalmas, háztartási szennyvízből vagy állattartásból eredeztethető „termékektől” álló szennyezőanyagoktól. Az európai tengerpartok és fürdőhelyek vizeinek minősége javuló tendenciát mutat.

A jelentés úgy fogalmaz, hogy a magyarországi fürdőhelyek legtöbbjének, egészen pontosan 71 százalékának kiváló a vízminősége. Ezek főként a Balaton partján találhatók, és mindegyik balatoni strand bekerült ebbe a kategóriába.

Magyarországon kifogásolt vízminőséget mindössze négy strand és fürdőhely – a tiszakécskei, a gergelyugornyai, a jándi szabad strand, valamint a makói Maros Kalandpart – esetén állapítottak meg a vizsgálatok, de ezek is alkalmasak a fürdőzésre.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!