Kiváló minőségű a hazai fürdővizek jó része

A Magyarországon található, listába vett 274 fürdőhely 60,2 százaléka felel meg ezeknek a kritériumoknak – derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség értékeléséből. A kifogásolt magyarországi vizek közt van egy-egy békési, soltvadkerti, tiszakécskei és gárdonyi strand.

A jelentés szerint az Európa-szerte vizsgált 21 859 fürdőhely közel 85 százaléka megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, kiváló vízminőségi osztályra vonatkozó előírásainak. Az összes fürdőhely kétharmadát kitevő tengerparti területek, illetve a természetes vizek minősége általában jobb, mint a medencéseké. Tavaly az uniós part menti fürdőhelyek 88 százaléka ért el kiváló minősítést, szemben a mesterséges fürdővizek 78,2-ével.

A fürdővízminőségi irányelv 2006-os elfogadása óta a „kiváló” vízminőségű területek aránya nőtt, és az elmúlt években a part menti fürdőhelyek esetén 88, a medencés fürdőhelyeknél pedig 78 százalék körüli értéken stabilizálódott.

A jelentés megállapításai szerint a 2021-ben vizsgált területek 95,2 százaléka megfelelt a vízminőségre vonatkozó minimumkövetelményeknek. Ausztriában, Máltán, Horvátországban, Görögországban, Cipruson, Dániában és Németországban a fürdővizek legalább 90 százaléka „kiváló” minőségű volt. (A legjobb 97,7 százalékkal Ausztria.)

A Magyarországon található, listába vett 274 fürdőhely 60,2 százaléka (165 hely) felel meg a legmagasabb szintű minőségi előírásoknak. (A magyar helyekről itt érhető el interaktív térkép.) Jó minősítést 64, kifogásolhatót 6, rosszat 4 fürdőhely kapott. További 35 nem kapott uniós minősítést tavaly.

A Balaton-parti strandok többsége kiváló vízminőségű. Kifogásolt a víz minősége a gárdonyi Tini, a tiszakécskei Tisza-tavi, a soltvadkerti Vadkerti tói és a békési Dánfoki strandnál.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!