Kitüntették Fa Nándort

Fa Nándor úgy látja, a magyar társadalomtól kapja a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést, ezért rendkívüli megtiszteltetésnek tartja.

A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést a magyar vitorlázósportot egyedülálló teljesítményével és eredményeivel nemzetközi rangra emelő legendás pályafutása, saját tervezésű és építésű versenyhajóival elért világraszóló sikerei elismeréseként kapta Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, a Fa Hajó Kft. tulajdonosa.

Ijesztően gyorsan kopnak a negatív élmények, csak a szépek maradnak meg – tekintett vissza a 63 éves Fa Nándor a 2016–2017-es Vendée Globe szóló földkerülő versenyre, amelyen 93 napos teljesítménnyel a nyolcadik lett saját tervezésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungaryvel. Ezzel a viadal történetének legidősebb versenyzőjévé vált, aki száz napon belül teljesítette a távot, egyben legjobb időeredményét érte el.

Van egy nagy adag negatív halmaz, ami miatt mondtam néhány dolgot a célba érkezés utáni napokban, amit most már másképpen érzek. De az a véleményem nem változott, hogy ez volt az utolsó versenyem – nyilatkozott Fa Nándor, aki éppen Párizsba tartott egy kompozitkonferenciára, ahol versenyzőként és hajóépítőként kérték fel előadónak.

Hajójáról, a 60 lábas Spirit of Hungaryről elmondta, nyáron szétszereli, s kvázi újjáépíti. „Még nem tudom, mi lesz a sorsa, de én már nem fogok versenyezni vele, mert ehhez rengeteg idő, pénz és energia kell” – tette hozzá.

A hátralévő Vendée Globe-programok közül kiemelte, hogy május 13-án lesz a hivatalos eredményhirdetés, valamint már van egy meghívása a Elysée-palotába, ahol Francois Hollande francia köztársasági elnök fogadja a hajósokat. Számára pedig lényeges a versenyt szervező IMOCA közgyűlése is. „Ott kiértékeljük a tapasztalatokat, hogy a következő Vendée Globe-ot milyen pozíciók alapján írják ki. Nekem nagyon fontos megosztani a tanulságaimat akár a versenyről, akár a hajóról, hogy ne legyen ekkora szakadék a vitorlások között” – nyilatkozott Fa Nándor, utalva arra, hogy egy szabálymódosítás miatt a mostani mezőnyben a legújabb fejlesztésű hajók támasztóuszonnyal felszerelve versenyeztek, ez pedig sebességelőnyt jelent. Az első négy helyen ilyen hajó végzett.

Fa Nándor jelezte, lassan a Spirit of Hungary-projekt a végéhez ér. „Lezárul a négyéves ciklus, s én szeretném mindenkinek megköszönni a segítséget. Legyen az olyan, aki kétkezi munkával segített, legyen egy egyszeri szponzor, vagy olyan, aki a Facebookon keresztül lelkesített, hogy kibírjam a megpróbáltatásokat. Most látom, mennyi ember munkája, jó szándéka van abban, hogy sikerült teljesítenem a versenyt, s hogy ilyen jó érzéssel gondoljak vissza rá” – fogalmazott Fa Nándor, aki ötszörös földkerülő vitorlázónak vallhatja magát.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!