Kisajátítják Kisoroszi egyetlen tavát?

A Cseres-tavat eddig a horgászok mellett a fürdőzők is használták, most a bérlő horgászegyesület kerítéssel zárná el azt. Indoklásuk szerint a bányató veszélyes, a felelősség pedig őket terhelné egy baleset esetén.

Kisorosziban, a golfpálya szomszédságában található a Cseres-tó. A bányatóban – bár hivatalosan nem lehetett soha fürdeni – gyakran úsztak a helyiek. Egészen mostanáig. A Cseres-tóra kiírt agrárminisztériumi pályázatot a helyi Kisoroszi Nyurga Ponty Egyesület nyerte meg. Ennek köszönhetően évi 21 000 forintért használhatják a tavat, és megkapták a tó 15 évig tartó bérleti jogát.

A 6,24 hektár kiterjedésű tó nyilvántartott halgazdálkodási vízterület. Az egykori kavicsbányászati terület, amelynek rekultivációjára nem került sor, kiváló a horgászoknak, akik eddig is használták azt, osztozva a tavon a fürdőzőkkel. Az egyesület azonban most kerítést húzna, és megtiltaná a fürdőzést a területen.

Lakosok egy csoportja beadvánnyal fordult a térség képviselőjéhez, Vitályos Eszterhez, megoldást remélve a problémára. Ebben azt nehezményezik, hogy a nyaralók egy részét a tó vonzotta Kisorosziba, és 2018-ban a falu fejlesztési terveiben is szerepelt a tó és környékének szabadidőközponttá való átalakítása. Mint levelükben írják: „ehhez képest hideg zuhanyként ért mindannyiunkat, hogy a tó nagy része minden korábbi ígéret ellenére magánkézbe került. Kiderült, hogy 2018-ban kezdte három nagyvállalkozó a terület felvásárlását 680 tulajdonostól, az önkormányzat pedig nem jegyeztette be, vagy nem élt elővásárlási jogával, noha érdeklődésünkre a polgármester úr válasza az volt, hogy »dolgozunk a tó tulajdonviszonyának rendezésén«.” Levelükben arra kérik a térség képviselőjét, hogy segítsen megőrizni a szabad lejutás és strandolás lehetőségét.

Hogy hogyan akarta megvalósítani az önkormányzat a 2018-as fejlesztési koncepciót, nem tudni, hisz jogilag nincs köze a tóhoz. Ehhez képest a tervek közt szerepelt: a Cseres‐tó szabadidőközponttá való átalakítása, a strand kialakítása (öltözők, zuhanyozók, vécé), a horgászterület kijelölése, a rekultivációs és tájvédelmi terv végrehajtása.

A horgászegyesület elnökének nyilatkozata és a tóért aggódó civilek véleménye elolvasható ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!