Kétszáz tonna kincs a Karib-tenger mélyén

A kolumbiai hadsereg képeket tett közé egy hajóroncsról, amely többmilliárdnyi értékű elveszett kincset, köztük aranyat, ezüstöt és smaragdokat rejt magában.

A Királyi Haditengerészet 1708-ban, a spanyol örökösödési háború idején süllyesztette el a gályát, de annak nyugvóhelye több mint háromszáz éven át rejtély volt. Tartalma ma már milliárdokat érhet. A kolumbiai hadsereg által nyilvánosságra hozott felvételen aranyérmék és más értékes tárgyak láthatók a San Jose gálya roncsa körül. Ezekről úgy vélik, hogy több milliárd dollárt érhetnek.

A kolumbiai haditengerészet hivatalosan 2015-ben jelentette be a San Jose felfedezését. Szakértők szerint a hajó legalább 200 tonna kincset szállított, köztük több millió nagy tisztaságú arany- és ezüstérmét, valamint temérdek smaragdot, amelyeket a spanyol birodalom katonái Dél-Amerikából zsákmányoltak, és amelyek értéke ma 17 milliárd dollár is lehet.

A hajó fedélzetén az aranyérméken és -rudakon túl hatalmas zsákmány volt, többek között ágyúk, épen maradt kínai porcelán és különféle kerámiatárgyak. A kolumbiai kormány és a hadsereg régészei tanulmányozzák az ezeken található feliratokat, hogy megállapítsák, honnan származnak.

Ivan Duque elnök dicsérte országa haditengerészetét, amiért „kiváló minőségű és pontosságú felvételeket készítettek”, és kijelentette, hogy a roncs és annak tartalma Kolumbiában marad, a kincseket nem adják el a mentési művelet részeként. A mentési jogok miatt több per zajlik évtizedek óta egy professzionális mentőcég (amely azt állítja, hogy ők fedezték fel a roncsot 1981-ben), Kolumbia, Spanyolország és a bolíviai őslakos Qhara Qhara nép között. Utóbbiak szerint a spanyolok tőlük rabolták el a kincseket.

A kolumbiai hadsereg által megosztott képeket egy távirányítású merülő járművel készítették, amely közel egy kilométer mélyre merült le. A fentiek fényében nem meglepő, hogy a konkrét helyszínt államtitokként kezelik. Ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy a cég által azonosított helyszín megegyezik-e azzal, amelyet a kolumbiai haditengerészet fedezett fel.

A kolumbiai haditengerészet járműve két további hajóroncsot talált a közelben, az egyik egy gyarmati hajó, a másik pedig egy szkúner, amelyről úgy gondolják, hogy Kolumbia 1819-es, Spanyolországtól való függetlenségi háborúja idejéből származik.

„A két másik felfedezés újabb régészeti feltárások előtt nyithatja meg az utat, a munka tehát még csak most kezdődik” – mondta Gabriel Perez admirális, a haditengerészet parancsnoka.

„Igyekszünk megvédeni a kincset, a San Jose gálya örökségét” – tette hozzá Duque elnök.

A BBC összefoglalója a helyzetről:

YouTube video

(fotók és forrás: news.sky.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!