Két versenyzőt is kizártak utólag az idei La Solitaire du Figaro egyszemélyes vitorlásversenyről

Miután a La Solitaire du Figaro Paprec utolsó szakaszának befejezése után ellenőrizték a hajók fedélzeti számítógépeit, a zsűri két vitorlázóval szemben komoly retorziót alkalmazott.

A Francia Vitorlás Szövetség (FFVoile) zsűrije (elnök: Georges Priol) szombat délután úgy döntött, hogy Benoît Tudurit (Capso – En Cavale) kizárja az egész versenyből, Pierre Daniellot-t (Team Vendée Formation) pedig a regatta második és harmadik szakaszából.

A versenyszabályzat szigorúan tiltja a hajón kívüli telefonkapcsolatokat a verseny alatt, ám a két vitorlázó a verseny alatt GRIB (időjárási) fájlokat töltött le, amivel az osztályszabályzatot is megsértette, sőt, tettük a World Sailing 69. szabályába ütközik (a sport imázsának megsértése). A döntések nyomán módosult a verseny végső sorrendje és az újonc indulók rangsora is.

A szombaton végzett ellenőrzést követően a zsűri két hajóról – Capso – En Cavale és Team Vendée Formation – készített jelentést: „E két hajó kapitányai a verseny alatt időjárási fájlokat töltöttek le. A két versenyző megjelent a zsűri előtt. A rendelkezésünkre bocsátott dokumentumok bizonyítják, hogy valóban letöltötték a fájlokat. A vizsgálat során a Capso – En Cavale kapitánya beismerte, hogy egy második telefont vitt magával a fedélzetre, amely lehetővé tette számára, hogy internetkapcsolatot létesítsen, annak minden előnyével. Ez teljesen ellentétes a verseny összes szabályával, amely tiltja az extra fedélzeti eszközök használatát. Meghallgatását követően Benoît Tudurit kizártuk a versenyből. Tekintettel az eset súlyosságára, a zsűri jelentést fog küldeni az FFVoile-nak, ami további következményekkel járhat a versenyző számára”.

Pierre Daniellot esete egy kicsit más: a letöltött fájlok korlátozott száma – az egyiket Angliában, a másikat Vendée-ben töltötte le – és a szabályszegés nem egyértelmű bizonyíthatósága miatt (nem tudni, volt-e telefonja a fedélzeten) a szankció nem olyan súlyos: a második és harmadik szakaszról kizárták, az általános értékelésben a 9. helyről a 28. helyre esett vissza. Ilyenkor az utolsó érvényes befutó versenyző futott idejéhez hozzáadnak három órát, ez kerül az érintett neve mellé.

A 3. szakaszon az új dobogósorrend a következő:
1. Jules Delpech (Orcom)
2. Elodie Bonafous (Queguiner – la vie en rose)
3. Gaston Morvan (Bretagne Région – CMB performance)

Az újoncok új rangsora:
1. Victor Le Pape (Région Bretagne – CMB espoir)
2. Romain Le gall (Centre d’excellence voile – Secours populaire)
3. Julie Simon (Douze)

Az 54. La Solitaire du Figaro Paprec győztese (függetlenül a fentiektől): Corentin Horeau (Banque Populaire).

(fotók és forrás: lasolitaire.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!