Készültséget rendeltek el a vízhiány miatt

Már nyolc vízügyi igazgatóság területén kellett I., illetve II. fokú készültséget elrendelni a tartósan vízhiányos időszak miatt. Erre azért volt szükség, mert a vízügy aszálymonitoring-hálózatának adatai alapján az ország csaknem egész területén tapasztalható enyhe vagy közepes mértékű vízhiány.

Operatív beavatkozásként eddig mobilszivattyús vízpótlásra, valamint a szabad áramlást gátló akadályok eltávolítására volt szükség, de az öntözési szezonra vízvisszatartó és vízpótló intézkedésekkel is készülnek a szakemberek. Tavaly májustól mintegy 2,5 havi csapadékhiány alakult ki hazánkban, az idei március pedig 93 százalékkal volt szárazabb a sokévi átlagnál.

Az OVF Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszerének 112 állomása folyamatosan méri és szolgáltatja az aktuális hőmérséklet-, csapadék- és talajnedvesség-adatokat, amelyekből a vízhiány mértékét jellemző aszályindex számítható.

fotó: em-vizig.hu

Az index alapján jelenleg az ország területének körülbelül 90 százalékán enyhe vagy közepes a vízhiány, a rendszer 10 napos előrejelzése szerint a várható csapadék javít valamelyest a helyzeten, de a felhalmozódott csapadékhiány miatt ez nem lesz számottevő.

Az adatok figyelembevételével március 21-étől az ország egész területére tartósan vízhiányos időszakot hirdettek, ez idő alatt a vízhasználóknak – a vízügyi hatóságnak tett bejelentést követően és a vízjogi engedéllyel biztosított mennyiségen felül – lehetőségük van egyszeri rendkívüli öntözési célú vízhasználatra, megszakítás nélkül legfeljebb egy hónapra. Ennek keretében ideiglenes szivattyúzás segítségével legfeljebb 1200 köbméter/hektár víz használható fel, 100 hektárt meg nem haladó terület öntözésére. Emellett az érintetteknek nem kell vízkészletjárulékot fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után.

fotó: penzcentrum.hu

A tizenkettőből már nyolc vízügyi igazgatóság területén kellett vízhiány elleni készültséget elrendelni: négy körzetre I., míg 24-re II. fokút. Eddig zömében mobil szivattyúk üzembe helyezésére, illetve a vízáramlást akadályozó torlaszok eltávolítására, csatornák tisztítására volt szükség, de ez kiegészülhet további intézkedésekkel, mint a gravitációs vagy szivattyús vízszolgáltató rendszerek (csatornák, víztározók, szivattyútelepek) vízpótlása, a vízveszteséget okozó szivárgások javítása vagy a meder vízcseréje.

A vízügy a vízkészletek betározásával, a Tisza-tó és a kisebb víztározók, holtágak és halastavak feltöltésével, zsilipek megnyitásával, illetve vízátadással készül a hosszan tartó aszályra az öntözési szezonban. Ezek az intézkedések nemcsak a mezőgazdaság megnövekedett vízigényét elégítik ki, hanem az egyéb területek vízellátását, vizes élőhelyek fenntartását és a turizmus érdekeit is szolgálják – írta a hirbalaton.hu.

fotó: felegyhazikozlony.eu

címlapkép: hvg.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!