Kecsegefogással ezúttal nyerhet is!

Két horgászszövetség is kecsegetelepítést hajtott végre. A jelölt halak adatait beküldő horgászok között évente értékes nyereményeket sorsolnak kil.

A kecsegéket bármely magyar vízen vissza kell engednie a horgászoknak, ugyanis a faj nem fogható státuszban van. A Mohosz olyan nagyszabású kecsegeprogramot indított tavaly, amellyel első lépésben azt szeretnék elérni, hogy legkésőbb 2025-től a kecsege fogható legyen. Ez a terveik szerint csak az éves dunai vagy tiszai területi jegyet vásárló horgászokat érintené: ők évente két 60 centimétere feletti példányt tarthatnának meg.
Annak érdekében, hogy sikerüljön megerősíteni a dunai és a tiszai kecsegeállományt a kitűzött céldátumig, már tavaly ősszel megvoltak az első telepítések. A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége április 1-jén Szegeden és Nagyrévnél jelölt egy-kétnyaras korosztályú kecsegét telepített a Tiszába.

A telepítések A kecsege állománynövelő telepítése és a fogások monitorozása a foghatóvá tétel érdekében országos kecsegetelepítési program keretein belül valósult meg. A halak átlagsúlya 45 dkg, átlagos testhossza 40 cm volt.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) az érintett területi horgászszervezetekkel együttműködve egy komplex szemléletű, középtávú szakmai programot indított a kecsege mint jelenleg nem fogható státuszú őshonos halfaj valós állományának és élőhelyi kockázatainak felmérésére, jelölt egyedekkel való tömeges dunai és tiszai telepítésére. A program célja annak bizonyítása és biztosítása, hogy a faj állománya megengedi, illetve megengedje azt, hogy ezt az egészséges, szálkamentes gasztronómiai különlegességet – szigorú méret- és darabszám-korlátozás mellett – ne csak a tenyésztett állományokból, hanem természetes vízi fogásokból is lehessen ünnepi alkalmanként biztosítani a családok asztalára.

A hazai halvédelmi jogszabályok jelenleg kizárólag a kecsege szaporítási célú befogását teszik lehetővé, horgászbottal való kifogását követően minden példányt vissza kell engedni. Korábban a kereskedelmi célú halászatok és az engedélyezett horgászat időszakában évről évre jelentős mennyiség került ki a hazai folyóvizekből, amelynek nagy része az akkori halászok fogásaiból tevődött össze.

Tavaly ősztől a Magyar Országos Horgász Szövetség országos kecsegeprogramot indított a folyóvizeken halgazdálkodást folytató tagszervezetek részére, amelyhez a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége is csatlakozott. Ez utóbbi szervezet a megyei folyóvizek halászati hasznosításának megszűnése óta több korosztályban (előnevelt ivadék, egy-kétnyaras) minden évben végzett tavaszi és nyári telepítéseket. Az idei évtől kezdve – az országos program keretein belül – jelölt kecsegéket is kihelyeztek a Tisza-folyó megyei szakaszain (Szeged, Szentes, Csongrád). A telepített kecsegék hátúszója mögött, az izomzatba rögzített sárga színű haljelek egyik oldalán a Mohosz-felirat, másik oldalán pedig az egyedi sorszám látható. Az egyedi jelölés lehetővé teszi a kifogott egyed azonosítását a fogást követően. Amennyiben egy horgász ilyen, egyedi haljellel ellátott kecsegét fog, kérik, hogy a haljel levétele nélkül jegyezze fel annak sorszámát (lehetőleg fotóval is alátámasztva), a hal testhosszát, súlyát, a vízterület nevét és víztérkódját, a fogás pontos helyének megjelölésével (GPS-koordináták vagy a legközelebbi település neve), majd az adatok rögzítését követően azonnal, kíméletesen helyezze vissza a vízbe. A rögzített adatokat és a legalább egy fotót e-mailen a titkarsag@mohosz.hu címre vagy levélben a Mohosz postacímére (1511 Budapest, Pf. 7) kérik eljuttatni.

A program végrehajtását segítő, a jelölt halak adatait beküldő horgászok között évente értékes nyereményeket, többek között dunai és tiszai éves (összevont, illetve adott szakaszra szóló) területi jegyeket sorsolnak ki – írta az agroinform.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!