Kalózok süllyeszthették el a svéd hajót?

2022. február 15.
Címkék :

Egy korábban ismeretlen roncsra bukkantak Fjällbacka közelében, a svéd nyugati parton. A hajóból vett faminták elemzése alapján ez az egyik legkorábbi kogge, amelyet Európában valaha találtak.

A hajót Dyngö szigeténél fedezték fel, a Göteborgi Egyetem csapata tavaly ősszel átfogó vizsgálatot folytatott a régióban, hogy megismerjék a helyi roncsokat. A kutatók famintákat gyűjtöttek be, hogy az évgyűrűk vizsgálatával végezzenek kormeghatározást.

A koggét a 12. században előszeretettel használták, főként a Hanza-szövetségben. A fennmaradt hajó 10 méter hosszú és 5 méter széles, ám Staffan von Arbin, az egyetem tengerrégészeti munkatársa szerint eredetileg 20 méter hosszú is lehetett.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a hajó miért süllyedt el, de az előzetes vizsgálat során tűz nyomait mutatták ki rajta. Von Arbin szerint nem kizárható, hogy a koggét megtámadták, a korabeli forrásokból ugyanis tudni, hogy a térségben jelentős volt a kalózok aktivitása. Az is elképzelhető persze, hogy a hajó egy baleset miatt gyulladt ki, vagy egy országok közötti konfliktusban süllyedt el – írta az ng24.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!