Nyári emlék: volt egyszer egy Kalóz Európa-bajnokság

Tizenkét év után került sor Kalóz Európa-bajnokságra a Balatonon, amelyen szép magyar siker született. A Sallai Gábor, Payr Anna párosnak ugyanis sikerült a dobogót rendre kibérlő németek közé beférkőzve megszerezni az ezüstérmet.

A Procelero SE rendezésében Csopakon hat nemzet 76 Kalóza szállt vízre a világbajnokinak is nevezhető mezőnyben, hiszen a rajthoz állt országokon kívül csak Chilében létezik a hajóosztály. „Előzetesen 70 hajó részvételére számítottunk, végül 76 lett, ami nagyon komoly növekedés a legutóbbi, két éve rendezett svájci Európa-bajnoksághoz képest, amelyen 44 egység vett részt. Szeretnek hozzánk járni a versenyzők, könnyen elérhető a Balaton számukra, és nem olyan drága, mint például Svájc” – mesélte az Aqua Magazinnak Vass Ádám osztálykapitány.

A Kalóz osztályt gyakorlatilag hat nemzet alkotja, közülük kiemelkednek a németek, náluk a legnépesebb a mezőny, mintegy 400 hajóval. A törököknél nagyjából húsz egység található, ezenkívül a svájci, a cseh és az osztrák flotta számottevő, a dánok kikoptak a nemzetközi körforgásból. Európán kívül Chilében található Kalóz, ahol az oda kivándorolt németek honosították meg. A mintegy 50 hajót számláló hazai flottából 30-an szálltak vízre az Eb-n.

„Lényegében mindenki elindult, aki akart. Bár válogatóztunk, végül úgy alakult, hogy aki jelezte a szándékát, az bekerült a mezőnybe. A többségük állandó egységet alkot, kivétel volt a fehér kártyával rajtoló Litkey Farkas, aki Németh Enikővel szerepelt. A szabályok szerint a rendező ország nem nevezhet több hajót, mint az összlétszám fele” – nyilatkozott Vass Ádám, aki úgy fogalmazott, amióta „az eszünket tudjuk, mindig tiszta német dobogó volt az Eb-n”.

Ezt a trendet törte meg a Sallai Gábor kormányozta hajó a korábbi 470-es olimpikon Payr Annával. A magyar egységnek a győzelemre is volt esélye, négy futam után ugyanis az élen álltak. Öt nap alatt végül hét részversenyt sikerült rendezni, az utolsó kettőt a német Frieder Billerbeck, Julius Raithel duó nyerte, amely az aranyérmet is begyűjtötte. Harmadik a szintén német Svenja Thoroe, Karsten Bredt páros lett. Az első tízben még egy hazai hajó végzett, sőt, az Ian Ainslie, Weöres Márta családi csapatnak a dobogó sem tűnt elérhetetlennek, miután háromszor is másodikként ért célba, ám végül az ötödik helyen végzett.

75-ös orrszámmal Ian Ainslie és Weöres Márta

„A Sallai, Payr páros második helye fantasztikus eredmény! Elég jól letették a névjegyüket az idén, hiszen az országos bajnokságon több futamot megnyerve győztek, a J24-es Eb-n pedig bronzérmet szereztek” – értékelte a teljesítményt az osztálykapitány, aki örvendetesnek nevezte, hogy míg korábban sokáig „öregedett” a mezőny, most sok fiatal jelent meg az Európa-bajnokságon. Köszönhető ez az MVM SE-ben indult Kalóz-képzésnek, amely Fluck Benedek elnöksége alatt már közel tíz egységet tudhat magáénak. A hajóosztályban 28 éves korig lehet valaki junior, tavaly a szintén Csopakon rendezett korosztályos kontinensbajnokságon 44 egység vett részt.

Vass Ádám szerint „számszerűleg és minőségben is előrelépés” történt az Eb-n. A szabályok szerint a kétévente sorra kerülő Európa-bajnokságnak vetésforgószerűen adnak otthont a részt vevő nemzetek, 2025-ben Csehország lesz a házigazda, Magyarországra 2035-ben látogat el újra a Kalóz-mezőny.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 161. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

Rövid videós összefoglaló a versenyről:

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!