Jövőre újra Sandhamnból rajtol a Gotland Runt

2023. december 7.
Címkék :

A Gotland Runt, a világ legnagyobb évente megrendezett nyílt tengeri versenye 2024-ben visszatér történelmi gyökereihez, Sandhamnba.

A regatta az elmúlt években Stockholm központjából rajtolt, jövőre azonban az ikonikus Sandhamnból fog, ahol a vitorlázók, a nézők és a partnerek egyedülálló lehetőséget kapnak régi emlékeik felelevenítésére, illetve, hogy újakat teremtsenek.

A Gotland Runt a vitorlázás ünnepe, évente több mint 200 hajót vonz, a fedélzeteken 1500 fővel – szabadidős vitorlázóktól Észak-Európa legjobb profi csapataiig. A körülbelül 350 tengeri mérföldes (643 km) táv komoly kihívást jelent a résztvevőknek a természet erőivel szemben, 2024-ben a tenger és a szigetvilág ünneplése a fő cél.

1963 és 2010 között Sandhamn volt a Gotland Runt kiindulópontja, 2011 és 2023 között azonban Stockholmba költözött a rendezvény. Ennek köszönhetően több ember követhette a versenyt testközelből. A Svéd Királyi Yacht Club (KSSS) törekvése, hogy a sportágat továbbra is minél szélesebb közönség számára tegye elérhetővé, ezért természetes, hogy a verseny Stockholmól való indítására törekszik. Ám ott jelenleg nincs olyan fenntartható kikötői megoldás, ahol minden résztvevő hajó és legénység elfér, így a KSSS Sandhamnt választotta a 2024-es rajt helyszínéül. A klub így egy új-régi élményt kínál majd a vitorlázók, a látogatók és a partnerek számára.

Azért, hogy a verseny elérhetőbbé váljon, mint korábban, amikor a rajt Sandhamnban volt, a KSSS több lehetőséget akar kínálni az embereknek, hogy a versenyt nézőhajókról, a környező szigetekről és élő közvetítéseken keresztül kövessék. Ezért a rajtot a Sandöntől délre fekvő Gråskärsfjärdenre helyezik át, ahol a víz nyugodtabb a verseny kezdetét figyelemmel kísérni kívánó nézőhajók számára. A versenypálya ezután észak felé halad a külső szigetcsoport mentén a Svenska Högarnáig, a stockholmi szigetcsoport legkeletibb részéig, mielőtt a hajók nyílt vízen dél felé hajóznak, hogy megkerüljék Gotlandot.

„Hihetetlenül izgalmas lesz a Gotland Runt goes Classic 2024 a sok sikeres stockholmi rajt után. Reméljük és hisszük, hogy emlékezetes élményt teremtünk, amely új és régi vitorlázókat egyaránt vonz majd” – mondta Stefan Rahm, a KSSS klubigazgatója. „A KSSS úgy tekint a Gotland Runtra, mint a tenger iránti tiszteletadásra, hiszen ez a fantasztikus esemény egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy rávilágítsunk a tengereink és a természet gondozásának fontosságára. Szeretettel várunk mindenkit, résztvevőket és nézőket, hogy részesei legyenek a Gotland Runt 2024 vitorlásünnepének.”

A Gotland Runt 2024-re a regisztrációs ablak 2023. december 10-én nyílik meg, a rajt 2024. június 30-án lesz.

Összefoglaló a 2023-as versenyről ékes svéd nyelven, angol felirattal:

YouTube video

(fotók és forrás: ksss.se)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!