Jönnek az újabb támadó tengeralattjárók?

2021. április 3.
Címkék :

Az iráni flotta tengeralattjáróinak nagy részét a kis méretű, hazai gyártású, észak-koreai terveken alapuló egységek alkotják, de jóval nagyobb a harci értéke a három Oroszországtól használtan vásárolt, Projekt 8777 Kilo-osztályú hajónak.

Két éve, 2019-ben állították hadrendbe az 527 tonnás, 48 méter hosszú Fateh-osztály első példányát, amely az 533 mm-es torpedókon kívül tengeri aknák és cirkálórakéták indítására is alkalmas, ám a típus mérete és elektronikai felszereltsége miatt is elmarad a világszínvonaltól.

Több mint egy évtizeddel korábban, 2008-ban Mostafa Mohammad-Najjar akkori védelmi miniszter bejelentést tett arról, hogy megkezdték a Qaaem-osztály első példányának építését, de a továbbiakban erről több szó már nem esett, így nem világos, hogy leállították a munkálatokat, vagy a programot összevonták a 2020 áprilisában, Amir Rastegari ellentengernagy által egy interjúban megemlített, új generációs Besat-osztály fejlesztésével.

Az iráni média által bemutatott kép alapján, valószínűleg 1300–2000 tonna közötti vízkiszorítású egységről van szó, amely nagy valószínűséggel hagyományos dízel-elektromos meghajtású lesz, de nem kizárható az AIP, vagyis levegőtől független maghajtási mód sem, amennyiben sikerül megfelelő technológiát szerezni hozzá. Az irániaknak ahhoz, hogy a saját tervezésű tengeralattjáró kellőképpen ütőképes legyen, több műszaki problémát is meg kell oldaniuk, így szükségük van egy beépíthető, nagyobb teljesítményű szonárra, valamint sokkal korszerűbb fedélzeti elektronikára, illetve meg kell oldaniuk a torpedók hajón belüli kezelését és mozgatását is.

A program állítólag már 12 éve zajlik, de egyelőre nem tudni meddig jutottak vele és a hajó egyáltalán hadrendbe áll-e valaha – írta a haborumuveszete.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!