Jönnek a víz alatti kertek?

Az első víz alatti kertet már megépítették, és meglepően hatékonyan működik. Naponta 30-35 ezer hektár termékeny talaj tűnik el bolygónkról az ember által is okozott természeti hatások miatt. Ha elfogy a föld, növénytermesztésre akár a tengerek, óceánok, nagyobb tavak mélye is alkalmas lehet.

Így gondolja az olasz Sergio Gamberini is, aki 2012-ben két nagy hobbija, a búvárkodás és a kertészkedés egyesítésével ötlötte ki projektjét. A Nemo kertjének nevezett vállalkozás mindössze néhány átlátszó, levegővel töltött ballonnal indult, ezeket horgonyozták le a víz fenekére. A belsejükbe magokkal teleültetett cserepeket helyeztek el, és hamarosan megtörtént a csoda: a növények kikeltek és fejlődni kezdtek.

Nemo kertje ma már nem csupán fantáziadús ötlet, hiszen az észak-olaszországi Savona közelében, a Noli-öböl mélyén évek óta működik a 100 négyzetméter kiterjedésű kísérleti telep. A módszer elsősorban a zöldségtermesztés megreformálására volna alkalmas. Az állandó hőmérséklet és a természetes párolgás tökéletes üvegházi környezetet teremt.

A világszerte felhasznált édesvíz 70 százalékát jelenleg a mezőgazdaság fogyasztja el – az új megoldás révén viszont a bőségesen rendelkezésre álló sós vizet fordítanánk (sótalanítást követően) öntözésre. A tenger mélyén az aszályok vagy áradások sem sújtanák a termést. A zárt rendszerekben nincsenek kórokozók, kártevők, ezért vegyszereket sem kell használni a termesztés során – írta a napi.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!