Jön: Persico Zagato 100.2, a gyűjtői darab

Az olasz Persico Marine hajógyár és a Zagato Atelier bemutatta közös projektjük, a Persico Zagato 100.2 elektromos motoros első terveit.

A Zagato milánói székhelyén bemutatott innovatív, 8 méteres elektromos meghajtású hajó egy mindössze kilenc darabból álló, félig testre szabható sorozatban kerül piacra. A sorozatot a Persico Marine hajógyárban, a bergamói Nembroban, fejlett kompozit anyagok felhasználásával építik, 2,45 méteres szélességgel és mindössze 2500 kg-os vízkiszorítással.

„A projekt egy közös koncepcióból indult ki: abból az elképzelésből, hogy a hajónak gyűjtői darabnak kell lennie – magyarázta Andrea Zagato, a Zagato Milano vezérigazgatója. – A jelenleg elérhető legújabb, leginnovatívabb technológiák teszik majd fenntarthatóvá a hajót, amely arra hivatott, hogy nyomot hagyjon maga után… nem mindennapi vásárlóknak terveztük, olyanoknak, akik a kiválóságot és az innovációt keresik minden téren.”

A Persico Zagato 100.2 várhatóan a kategóriájának csúcsmodelljei közé tartozik majd, a teljesen elektromos meghajtású motorcsónakok között ugyanis kevésnek van 205 kW-os motorja. A csúcssebesség várhatóan meghaladja a 80 km/h-t, az utazósebesség pedig épp csak alatta marad a 50 km/h-nak.

David Leone, a Leading Edge projektcsapat fejlesztési vezetője elmondta: „A vízvonalat úgy optimalizáltuk, hogy a súlypont ne csak a maximális hatótávú üzemmódban, de a maximális sebesség eléréséhez szükséges sikló üzemmódban is optimális teljesítményt nyújtson.”

Az első PZ 100.2-t várhatóan 2023 végén adják át, a Persico Marine vezérigazgatója, Marcello Persico pedig megjegyezte, hogy a projekt egyúttal a márka jövőbeli pályájának bemutatására szolgál. A Persico Marine-nál már bizonyítottuk, hogy tudjuk, hogyan kell limitált szériás vitorlásokat építeni, most az egyedi motorosok kategóriájában is letettük a névjegyünket.”

(fotók és forrás: boatinternational.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!