Jelentős fejlesztés előtt a magyar hajózás

Blatonfüred kikötő Zátonyi Gergely (1)A magyar hajózásban jelentős fejlesztések valósulhatnak meg a következő években a rendelkezésre álló forrásokból – mondta Völner Pál, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke sajtótájékoztatón Budapesten.


Kiemelte: az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) által biztosított 36 milliárd forint a magyar hajózás fejlesztését is szolgálja, emellett az Integrált közlekedési operatív programban 13 milliárd forint támogatja az ágazat fejlesztését. További 7 milliárd forint hazai forrás jut a 27 balatoni kikötő fejlesztésére, új hajók beszerzésére és felújításra.

top-strand-balaton-cosmopolitan2

A sajtótájékoztatón Varga Zsolt, a Személyhajósok Szövetségének elnöke elmondta, hogy tavaly 2,4 millió utast szállított a szövetség 15 tagvállalata, amelyek a magyar személyhajózási piac 90 százalékát fedik le. Számításuk szerint a Budapestet és a Balatont felkereső turisták 80 százaléka veszi igénybe a személyhajózást is. Az elnök kiemelte a fejlesztések szükségességét, példaként említette a hajók főmotorcseréjét, illetve a navigációs eszközök megújítását.

maxresdefault

A sajtótájékoztatón csatlakozási dokumentumokat írtak alá, a Személyhajósok Szövetségének tagja lett a Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Hajózási Országos Szövetség, a Balatoni Hajózási Zrt., a Mahart Zrt., az Armada Kft. és a Kláris Kft.

balaton

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a társaság a két évtizedes lemaradás ledolgozására 2020-ig szóló stratégiát valósít meg, ebben mintegy 400 feladatot határoztak meg, ezek harmadát már megoldották. Tavaly 700 millió forint beruházást hajtottak végre, a balatoni fejlesztési csomagban is jelentős fejlesztési forrás áll majd rendelkezésükre.

Budapest, 2014. július 16. A felújított Dömös sétahajó a Duna fõvárosi szakaszán, a Vigadó téri hajóállomásnál 2014. július 16-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke kiemelte, a csatlakozástól azt várják, hogy a közös munka révén a hajózást érintő jogalkotásban eredményt tudnak felmutatni. Sztilkovics Szávó, a Mahart Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a szövetségben lehetőség lesz a közös szakmai munkára. Pivarnyik Nikoletta, az Armada Kft. értékesítési vezetője kiemelte, hogy a hajózás területén is a közös érdeket képviselő erős szervezetre van szükség. Lendvay Miklós, a Klaris Kft. vezetője az irodahajók és a lakóhajók szerepére mutatott rá, amelyeknél egyre inkább a környezettudatos szemléletnek kell érvényesülni.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!