Jégtáblák törtek a kutatóhajó alatt

Darabokra tört az az északi-sarkvidéki jégtábla, amelyen ősszel felépítették a kutatótábort és a mérőállomásokat minden idők legjelentősebb északi-sark-kutató expedíciójához.

A 2,5 kilométer széles, 3,5 kilométer hosszú jégtáblához mintegy 300 napja fagyott oda a Polarstern német kutatóhajó és a jégen kutatótábort alakítottak ki. A hajó együtt sodródott a jégtáblával a Jeges-tengeren a sarkvidék belseje felé, ahová a jégtörők nem lennének képesek utat törni a vastag téli jégben.

A kutatók azzal számoltak, hogy az együtt sodródás 2020 júniusáig tart, amikor megindul az olvadás és a Polarstern kiszabadul a jég fogságából. Elsősorban a klímaváltozást tanulmányozzák, hogy jobban megértsék, milyen hatást gyakorol a globális éghajlatra az Északi-sarkvidék, amely az elmúlt évtizedekben minden más térségnél gyorsabb felmelegedésen ment át.

Eleinte a Polarstern a jégtábla szélénél halad addig, amíg a Triosnyikov akadémikus nevű orosz kutató jégtörő hajóval nem találkozik, ugyanis az hozza a következő személyzetet a Polarsternre – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!