Jeanneau 51 – Ahol a kaland kezdődik

Az offshore túravitorlázás komoly követelményeket támaszt, mindenekelőtt megbízhatóságot és teljesítményt. A Jeanneau 51-es pedig elegánsan teljesíti ezeket az elvárásokat.

A masszív hajótest, az impozáns megjelenés és a praktikus megoldások egyvelege ez a hajó. Bár kisebb, mint testvérei, azért a helykínálatra itt sem lehet panasz. Ügyes trükkökkel sikerült áthidalni a méretbeli különbségeket. Ilyen a szalonasztal alatti mentőmellény-tároló vagy a mentőtutaj elhelyezése a kokpitasztalban.

A beltér kialakítása jól felismerhető Jeanneau-jegyeket hordoz. U alakú étkező kinyitható asztallal és kényelmes kanapéval, jól eltalált konyhamérettel és térképasztallal, klasszikus faburkolatokkal, mindez kiváló minőségben. Az 51-es nem charterhajó. A kabinok tágasak és kényelmesek. Az alapverzió az kétkabinos, kétfürdős változat, de kérhetjük háromkabinos változatban két vagy három fürdővel. A sok tároló a szalonban, a kabinokban, valamint a harmadik kabin helyén lévő – a kokpitból is hozzáférhető – hatalmas raktár arra való, hogy hosszú túrákra indulhasson a család.

A kokpit nagy. Pusztán a családnak talán túl nagy is, a szomszédos hajóról áthívott vendégekkel együtt is kényelmesen lehet borozgatni a naplementében. Menet közben a sprayhood alatti párnázott fekhelyek védelmet nyújtanak a nap és a szél ellen is. Az egész tér jól átlátható és átjárható. A dupla kormányállás pontosan azt tudja, amit ebben a méretben nyújtania kell. Teljes műszerezettség, chartplotter, rejtve hátravezetett kötélzet és kényelmes, párnázott ülések, mert a kormányos itt biztosan családtag lesz.

A teljes fedélzet könnyen és biztonságosan körbejárható, a fürdőplatformból elfért volna valamivel nagyobb is, de mivel bőven a vízvonal fölé nyílik, menet közben is használható maradt.

Az önváltós fok és az árbócba tekerhető nagyvitorla kényelmes kezelést ígér, de gyenge szeles menetekhez azért egy code zero még mindenképp észszerű választás az extra listáról. Rendelhető tengeri vagy tavi tőkesúllyal, 80 vagy 110 lóerős Yanmar motorral.

A rövid tőkesúllyal csak 1,72 métert merül, amivel a Balatonon is jól érzi magát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy kettő máris szeli a hazai hullámokat. Így a Jeanneau 51-es egyszerre lehet a család csodaszép elegáns vitorlása és kényelmes balatoni nyaralója.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!