Játékipari gyártó tisztítja az óceánokat

A Razer játékipari óriáscég partnerségre lépett az autonóm szemétgyűjtő robotokat gyártó Clearbot céggel, amelyek célja, hogy javítsa az óceánok tisztításának hatékonyságát.

Aki kicsit is otthonosan mozog a számítógépes játékok világában, ismeri a Razer nevét. Elegáns fekete-zöld játékperifériáik közé tartoznak többek között headsetek, laptopok, billentyűzetek, asztali számítógépek és monitorok. Természetesen mindegyikük tele van csúcskategóriás funkciókkal.

A vállalat úgy döntött, hogy (szó szerint) beleveti magát a nagy kékségbe, és nagyot lép előre legújabb projektjével, az autonóm szemétgyűjtő hajóval.

Mik azok a clearbotok?
Kis méretű, napenergiával működő, önvezető hajók, amelyek képesek a szemetet eltávolítani a vízből. Teljesen autonómok, a mesterséges intelligencia és egy fedélzeti kamera segítségével akár két méter távolságból is felismerik a szemetet. Felszedik azt, majd szállítószalagjuk segítségével a maguk mögött vontatott gyűjtőkosárba juttatják.

A Razerrel való partnerségüknek köszönhetően a Clearboat tovább fejlődhet, piacképessé válhat. Így lehet elegáns és futurisztikus a katamarán dizájnja, teljes koromfekete fényezéssel, a zöld kígyófejes logóval és a hozzá illő zöld világítással.

Ráadásul a Razer Clearbot olyan kamerákat is tartalmaz, amelyek képesek azonosítani a különböző típusú hulladékokat, valamint azok hozzávetőleges méretét és súlyát. Ez megkönnyíti majd az újrahasznosítást, illetve a szemét GPS-címkézéssel való helymeghatározását, hogy a tudósok, kutatók és döntéshozók számára térképen is megjeleníthessék az információt.

Legyen zöld a Razerrel
A játékóriás fenntarthatósági kezdeményezése része a vállalat szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére irányuló szándékának. A Razer 2030-ra szén-dioxid-semlegessé kíván válni. A Clearbottal való együttműködés az egyik módja annak, hogy a játékgyártó cég előmozdítsa a környezetvédelem ügyét.

YouTube video

(forrás: nauticalchannel.com, fotók: intelligentliving.co, nauticalchannel.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!