Ismét leeresztik a Balaton vizét

2023. június 14.
Címkék :

A Balaton átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet. Így egyes déli parti települések védelme érdekében már meg is kezdődött a vízeresztés.

A hidrometeorológiai előrejelzésekre alapozva, valamint a tó vízgyűjtőjén kialakult vízszintek figyelembevételével indult el a vízeresztés, amelynek időtartamát és intenzitását az időközben érkező csapadékmennyiség határozza meg. A Kaposon levonuló árhullám a Sió középső szakaszánál tart, ez is indokolttá teszi a többletvízkészlet óvatos leeresztését.

A következő napokban a vízgyűjtőkről érkező – az elmúlt időszakban lehullott csapadékból származó – vízmennyiség után várhatóan tovább emelkedik a Balaton vízszintje. A tó vízállását általánosságban csökkenti a meleg idő hatására kialakuló párolgás. Emiatt májusban jellemzően már néhány centimétert apadni szokott a vízszint. Az idén azonban az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt májusban 6 centimétert nőtt az átlagvízállás. Majd június első 2 hetében tovább emelkedett mintegy 4 centiméterrel, így az idei nyári idény nem pusztán minimum 17 centiméterrel magasabb vízállással kezdődik. De az ilyenkor jellemző apadás is több mint 1 hónappal később indulhat meg.

A rendszeres mérések kezdete, 1921 óta csupán 10 alkalommal fordult elő, hogy június elején a jelenlegivel megegyező vagy magasabb átlagos vízállás alakult ki a Balatonon. Nagyon ritka, hogy a tó vízszintje ebben az időszakban elérje a 120 centimétert. Ez a siófoki vízmércéhez viszonyított érték, a tó átlagmélysége 3,8 méter, ennek valószínűsége mindössze 10 százalék. A mostani kedvező helyzet köszönhető annak is, hogy június első hetében a vízgyűjtőre a havi csapadékátlag 58 százaléka hullott.

A Balaton déli partján több település parti sávja és csapadékvíz-elvezető rendszere érzékeny a magas vízállásra. Egy tartós észak-északnyugati szél erős hullámzást idézhet elő, ami komoly elöntéseket okozhat a mélyebben fekvő déli területeken. Mindezeket figyelembe véve vált szükségessé a vízszint csökkentése, tekintettel arra is, hogy a Sió kapacitása korlátozott, nagyobb mennyiségű vizet csak hosszabb idő alatt lehet leereszteni a csatorna és a part menti területek károsodása nélkül.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!