Ismét keresik a legjobb balatoni strandokat

Az idén 20. alkalommal hirdette meg a Balatoni Szövetség a Kék Hullám Zászló strandminősítést. A megmérettetésre a Balaton partján fekvő nyílt vízi strandokat nevezését várják május 31-ig.

A minősítési rendszer segítette a strandok üzemeltetőit abban, hogy miben kell még fejleszteniük, milyen új irányvonalakat érdemes követniük. A balatoni strandok olyan komplex szórakozási lehetőséget és élményt kínálnak az odalátogatóknak, amelyet a gyönyörű természeti környezet még jobban kiemel.
A Kék Hullám Zászló minősítési rendszer létrehozását 2004-ben Persányi Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter kezdeményezte, a Balatoni Szövetséget és a Magyar Marathon Clubot kérve fel partnernek. A strandminősítés alapjait 2004-ben egy franchise-kézikönyv fektette le, ez alapján indult el a mozgalom. Első évben 27 jelentkező strandból 19 kapta meg a kék hullám zászlót.

A minősítés szempontjai kezdetben főleg környezetvédelmi és biztonsági és tájékoztatással kapcsolatos követelményeket tartalmaztak. Követelmény volt, hogy a strand ne legyen kitéve levegő- vagy zajterhelésnek, legyen úszómester, vagy vízimentő és tájékoztató tábla a vonalas telefon helyéről. Az ellenőrzésben részt vett a Vízügyi és Környezetvédelmi Minisztérium, az Egészségügyi és Családügyi Minisztérium, a BFT, a Balaton Régió Intéző Bizottsága, a Közbiztonsági Tanácsadó Testület, a Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége, valamint a Magyar Marathon Club és a Balatoni Szövetség delegáltja.
A Kék Hullám Zászló minősítés gyorsan népszerű lett a strandüzemeltetők között, így a résztvevők száma folyamatosan nőtt.

A Balatoni Szövetség 2015-ben újragondolta a minősítési rendszert. Azokat a követelmények, amelyek eleve jogszabályi feltételei egy strand üzemeltetésének, kimaradtak a minősítésből, míg helyettük bekerültek a szolgáltatás színvonalát jelentő, illetve családbarát és zöldszempontok. Egy ideig egytől három csillag jelezte a kék zászlókon, hogy milyen eredménnyel szerepelt egy-egy strand a megmérettetésen.

A szövetség fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, ezért különdíjakat alapított. Így született a Balaton Családbarát Strandja, a Balaton Legzöldebb Strandja, a Balaton Kerékpárosbarát Strandja és a Balaton Legsportosabb Strandja díj. 2017-től már egytől öt csillagig kapnak minősítést a strandok, és így lesz ez az idén is. A partnerszervezetek a minősítés során: Balatoni Turizmus Szövetség, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, Nők a Balatonért Egyesület, Magyar Turisztikai Ügynökség és a Balatoni Kör.
Idén megválasztják a Balaton Gasztro Strandját, a legtöbb pontszámot elérő nevező pedig megkapja a Balaton Legjobb Strandja címet.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!