Könyvajánló: Balatoni építészet a két háború között

2023. december 22.
Címkék :

Az Ariton kiadó gondozásában jelent meg Bolla Zoltán könyve, amelyben a szerző a két világháború közötti balatoni modernista és art deco stílusú építészetet tárja fel.

Bolla Zoltán széles körben ismert az art deco építészet és a vele kölcsönhatásban álló nemzetközi stílusirányzatok hazai példáinak kutatása kapcsán. Látásmódja egyéni perspektívát képvisel a huszadik század első felének építészettörténetét feldolgozó kutatások közt. Érdeklődéséből adódóan önkéntes gyűjtőmunkával, helyszíni fotózások és archív források felkutatásával kezdte összerendezni az art deco irányzatának hatásait mutató alkotásokat a korszakból. Nem az intézményesült építészet- vagy művészettörténeti szakma pozíciójából közelít a témához, olvasata mégis elmélyült, szakszerű alapossággal tárja fel a korszak munkakapcsolatait, hatásmechanizmusait.

Könyveiben a stílusorientált megközelítéssel egy koncepcionális olvasat lehetőségét adja a korszak átfogó feldolgozásaival szemben. Bár korábban már más építészettörténeti feldolgozásokban is megjelent az art deco fogalma, azonban a korszak összetett, ideológiai színezettel is rendelkező irányzatai közt kevésbé került fókuszba a nyitottabb formálású, integratív jellegű áramlat. Bolla Zoltán gyűjtése azonban rámutatott a stíluspluralizmus időszakában is plasztikusan kirajzolódó art deco szemlélet hatására, amely egyfajta átmenetet alakított ki a modern irányzatok felé.

Az elmúlt években megjelenő könyveivel jelentősen hozzájárult, hogy az irányzat a szélesebb nyilvánosságban is ismertté váljon: 2016-ban jelent meg A magyar art deco építészet című kötete, egy évvel később pedig egy további, második kötetben folytatta a téma feldolgozását. Ezekben a könyvekben már részletesen feldolgozta a főváros és a nagyobb városok, elsősorban a megyeszékhelyek art deco hatásokat mutató építészetét, majd 2019-ben az Újlipótváros építészete 1861–1945 című könyvben már egy városrész részletesebb bemutatására összpontosított. Könyvsorozatának legújabb kiadványában ezúttal a Balaton, illetve a Velencei-tó körüli utazásra invitálja olvasóit.

A Balatoni modernizmus és art deco. Építészet a két háború között című könyvében a korábbi kutatásait folytatva elsősorban az art deco és a tágabban értelmezett modernizmus hatását mutatja be a plurális korszak stílusirányzatai közül. Egyes épületek már ismerősek lehetnek a korábbi könyveiből is, ezúttal azonban kifejezetten a régióra fókuszálva gyűjtötte össze az érdeklődési körébe tartozó alkotásokat. Bolla Zoltán a nemzetközi stílusirányzatok felől, egyfajta külső nézőpontból vizsgálja a régiót, elsősorban azt keresve, hogyan hatottak ezek a globális irányzatok a régióban. Ugyanakkor a témához az indíttatást mégis egy helyi kapcsolat, egy kutatói felkérés adta. Az egykori siófoki Siklós-penzió építéstörténetének kutatása kapcsán nyílt lehetősége, hogy ez év tavaszán három hónapot a tóparton tölthessen el. Ezalatt fényképezőgépével végigjárta és dokumentálta a tóparti településeket, és ez a képanyag adja a könyv alapját is.

A könyvismertető folytatása elovasható az Építészfórum oldalán, ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!