Így változtak a balatoni horgászat szabályai

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. összegyűjtötte a horgászattal kapcsolatos változásokat, hogy eloszlasson néhány tévhitet.

Félreértésre elsősorban az éves kvótát érintő módosítás adott okot: „a Mohosz haszonbérletében lévő vízterületeken a napi darabszám-korlátozással védett halfajokból egy ember érvényes állami horgászjeggyel évente összesen legfeljebb 100 darabot, de legfeljebb 150 kilogrammot, darabszám-korlátozással nem védett őshonos halfajokból pedig összesen legfeljebb 100 kilogrammot foghat ki”.

Ez a változás a társaság kezelésében lévő vizeken nem érvényes, ugyanis ezen vízterületek nincsenek a Mohosz haszonbérletében. A Balaton és vízrendszere különleges rendeltetésűként nyilvántartott halgazdálkodási vízterület halgazdálkodási jogát vagyonkezelési szerződés keretében kapta meg társaságunk 2016. január 1-jétől számított 15 évre. Így azoknak a horgászoknak, akik a társaság által kibocsátott területi jegyeket váltják meg, az éves kvóták tekintetében elegendő betartania a Balatoni Horgászrend 22. pontjában foglaltakat.

A Mohosz-tájékoztatóban felsorolt többi változás valóban minden horgászt érint: „a menyhal, a sügér és a domolykó mellett 3 kilogrammra korlátozódik az elvihető mennyiség a garda, jászkeszeg, szilvaorrú keszeg és a paduc esetében”. Itt a gyakorlatban a garda napi 3 kg-os korlátozása jelent változást a balatoni horgászoknak. „A harcsa faj tekintetében a tilalmi időben korábban meghatározott 100 centiméteres legkisebb kifogható méret törlődik, azaz a harcsa tilalmi idejében (május 2.–június 15.) tilos a harcsát kifogni” – ez a korlátozás eddig is így volt, a Balatoni Horgászrend 25. pontja szerint – írta a balatonihal.hu.

fotók: wunderbarerbalaton.de, campingheviz.eu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!