Így sajátítják ki a Balatont – látványos szemléltetés

2023. július 30.
Címkék :

A felvételek közlésével a K-Monitor célja, hogy felhívja a figyelmet a Balaton beépítésének társadalmi és természeti következményeire.

A K-Monitor Panoráma 19 drónfelvétel segítségével mutatja be, hogyan nyomul a magyar gazdasági-politikai elit a hétköznapi emberek és a természet kárára Tihanyban és Balatonfüreden.

A felület pillanatfelvételt láttat arról, hogy 2023-ban milyen állapotban van a Balaton, és a rossz példák mellett bemutatja azokat az eseteket is, ahol helyi civilek sikerrel küzdenek a természetkárosító beruházások ellen. A képeken rövid jegyzetek, régebbi fotók mutatják be a legismertebb helyszíneket és eseteket.

Az elmúlt évtizedben a Balaton jelentősen átalakult. A kormányzati hátszéllel zajló magánberuházások egyre nagyobb területet hasítanak ki a korábban sokak számára elérhető partszakaszokból. Az épülő szállodák és lakóparkok csak kevesek számára megfizethetőek, a nádirtással, partfeltöltéssel és fakivágással járó nagyberuházások, kikötőépítések pedig a Balaton ökoszisztémáját fenyegetik. A folyamat lépései ugyan ismertek, de a nagy képet csak kevesen láthatták – írja a K-Monitor.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!