Így működik a balatoni mentésirányítás

A mentéseik koordinálását a Mentésirányítási Központ végzi, amely a balatonakarattyai Honvéd Üdülőben kapott helyet.

A központban nyáron 24 órában dolgozik egy szolgálatvezető, akinek a munkáját egy diszpécser egészíti ki reggeltől estig. A feladataik közé tartozik, hogy minél gyorsabban induljon a mentőhajó, hogy ellenőrizzék, mindig minden strandon időben megjelenjen reggel a vízimentő.

A szolgálatvezető és a diszpécser koordinálja a strandi vízimentőiket, a mélyvízi mentést végző hajók legénységét, a búvárszolgálatot és a sürgősségi betegellátást végző egészségügyi személyzetet.

A Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban található épületben a reggeli műszakváltáskor a szolgálatvezető átnézi az aznapi időjárás-előrejelzést, frissíti és átnézi a hajósoknak szóló hirdetményeket, várható rendezvényeket.

A strandokon dolgozó vízimentőknek be kell jelentkezniük, amikor megkezdik a szolgálatukat. Ez a Balaton három medencéjében, meghatározott sorrendben rádión keresztül történik, attól függően, hogy hánykor nyitnak a strandok. A nem balatoni strandokon szolgálatot teljesítők (például a Hévízi Strandfürdőben vagy a soproni strandokon dolgozók) telefonon jelentkeznek be és számolnak be arról, hogy a felszerelésük rendben van-e, vagy pótlásra, javításra szorulnak. A mentőhajók vezetői is jelentkeznek a központnál, amikor megkezdik a szolgálatukat. Mindannyiukkal a mentésirányítási központban dolgozó diszpécser kommunikál.

A strandi vízimentők a saját rádiós csatornán jelzik, ha olyan sérülés történik a strandjukon, amihez magasabb szintű ellátás szükséges, a megfelelő egységet a központ riasztja a helyszínre. Illetve a vízimentők azt is mondják, ha vízből mentésbe kezdenek, így a központ a legközelebbi mentőhajót küldi segítségül.

A központban dolgozók tartják a kapcsolatot a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal, az Országos Mentőszolgálattal, az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriumával, illetve szükség esetén az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal.

Vészhelyzet esetére alakítottak ki a Balatrönk 2 rendszeren egy rádiós segély csatornát, amit általában vitorlásversenyeken szoktak használni a Balatonon. Minden, ezen a csatornán leadott segélykérés automatikusan befut a Mentésirányítási Központba – írta a vizimentok.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!