Így lehet tisztább a Balaton

2023. február 12.
Címkék :

Az elmúlt évben munkagépek sokasága jelent meg a Szigliget és Balatonederics közötti lápos területen, de azt csak találgatta minden erre járó, hogy milyen munkálatok zajlanak immár lassan egy éve.

A főként nádassal borított terület szélén, az úttal párhuzamosan egy csatornaszerű mederben áll a víz, ami szűrőfunkciót is ellátó gáton keresztül jut a Balatonba.

A projekt során azoknak a műszaki létesítményeknek (nádasszűrő mezők, sankolók) a reaktiválása, rekonstrukciója zajlik, amelyek a Balatonba torkolló vízfolyásokon érkező hordalék és felgyülemlett szerves tápanyag visszatartását szolgálják, megóvva ezzel a tó vízminőségét. A beruházás talán legjelentősebb eleme a Lesence vízrendszer létesítményeinek felújítása. Az északi parton a Tapolcai-medence vizei a Lesence nádas szűrőmezővel kiegészülve alkotják a Lesence vízrendszert. A vízrendszer vízgazdálkodási feladata az érkező szennyezések, a hordalék, az uszadék, valamint a tápanyagterhelések jelentős részének visszatartása, kiülepítése. A vízrendszer tehát egyfajta szűrőfunkciót lát el.

A terhelések mértéke és a nádasszűrő mező állapota az utóbbi évtizedben jelentősen megváltozott. A Lesence nádas szűrőmező-hatásfokának javítása érdekében jelenleg kotrási munkák zajlanak a 71. számú főút Szigliget és Balatonederics közötti szakaszán. A felületi és vonalas kotrások célja a szűrőmezőn évtizedek alatt kiülepedett, magas szervesanyag-tartalmú üledék eltávolítása. A kitermelt anyag egy része a szűrőmező déli töltésének mentett oldalára kerül, a töltés bővítéseként. A kikotort anyagból – annak végleges elhelyezését megelőzően – a szárazanyag kiülepedése céljából védőgátat alakítottak ki a 71-es főúttal párhuzamosan. Az anyag konszolidációját követően a gátat visszabontják. Az így kikerülő ülepített anyag felhasználható a töltés bővítésekor a terep megfelelő esésviszonyainak kialakítására. A tereprendezést követően a terület füvesítik. A kotrási anyag jelentős részéből a szűrőmezőn költőszigeteket alakítanak ki a madarak számára – írta a veol.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!