Így használjuk a reffhorgot

2023. július 25.
Címkék :

A Karver reffhoroggal azért nem találkozunk a bérhajókon, mert a Karver a high-tech jachtoknak tervez és gyárt innovatív rendszereket.

A KHR Reef Hook tehát nem a hagyományos módja a reffelésnek. Eredetileg óceáni versenykatamaránra tervezték, de ma már egyre több túrahajón is látható, ahol a hagyományos rendszert erre cserélik le. A reffhorog teherbírása (mérettől függően) 1–40 tonna Safe Working Load.

A reffhorgot a bum tengelyében kötik le. Egy kis átmérőjű reffzsineg vezet a nagyvitorla hátsó élére varrt nagy teherbírású, Dyneema füllel ellátott reffpontjához, és ezzel húzzák le a vitorlát a bumhoz, ahol a fül automatikusan beakad a horogba. A horog hátoldalára egy kioldó zsineg kapcsolódik, amellyel a horog kiakasztható a fülből. Mindkét zsineg távolról, a kokpitből vagy az árbóctól kezelhető.

A reffeléskor a szokott módon megeresztjük a felhúzókötelet, hogy a vitorla annyira ereszkedjen le, hogy a Dyneema fül elérje a horgot. Ebben a reffzsineg segít, ami aztán behúzza a horgot a fülbe. A felhúzókötéllel visszafeszítik a lereffelt vitorlát. Kireffeléskor meglazítják a felhúzókötelet, a kioldó zsineget meghúzva a horog kifordul a fülből, és a teljes nagyvászon újra visszahúzható a helyére.

Minden reffsornak saját horga van. A horgokat merev kötéssel akadályozzák meg, hogy a bumhoz hozzáérjenek.

A reffhorog előnyei:
– Nem nyúlik a vászon. A hagyományos rendszerben elkerülhetetlen a vászon nyúlása, ami befolyásolja a vitorla alakját. A horoggal mindez elkerülhető.
– A horog mozgatásához használt vékony zsinegek csökkentik a bum össztömegét. Nincs szükség a vastagabb és nehezebb reffkötelekre, valamint kötélfogókra.
– A reffkötelek okozta kidörzsölődés is a múlté.
– A reffzsinórok nincsenek folyamatos terhelés alatt, mert a vitorlát a Dyneema fül és a horog tartja. A zsinórok csak a horgot mozgatják.
– Nincsenek mozgó alkatrészek, amelyek meghibásodhatnak.
– A horgok csökkentik a bum kompressziós terhelését.

A reffhorgot használók szerint a reffelés egyszerű, hatékony, és nagyon sokan teljes megelégedéssel használják.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 159. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról! A következő szám november közepén jelenik meg.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!