Éld túl a bezártságot – tippek egy tengeri vitorlázótól

Normális körülmények között a versenyzők önkéntesen izolálják magukat, nem a koronavírus kényszeríti őket karanténba. Tanácsaik segítenek alkalmazkodni az új helyzethez – most egy darabig úgyis ez a „normális”.

Ahogy a kórság terjedésével fokozódik a szigor, és egyre szűkül a mozgástér, illetve a szabadság érzése, az emberen csüggedtség vesz erőt. Amory Ross fotósként sok óceáni versenyen vett részt, kis és nagy létszámú csapatok tagja volt, most az ő tanácsai következnek: „Első óceáni átkelésem során olyan érzések kavarogtak bennem, mint mostanság sokakban. Ehhez képest mostanra épp ez az elzártság lett a nyílt tengeri hajózás egyik legkomolyabb vonzereje.”

Szakadj le!
Az életünk meglehetősen bonyolult. Ezért különösen szeretem, amikor a vízen hetekre leválok az internetről (és ezzel például az Instagramról). Otthoni munka ide vagy oda, attól még sok szabadidő szakadt ránk a kijárási korlátozások miatt, vétek volna ezt azzal tölteni, hogy teljesen feleslegesen, vég nélkül vicces videókat bámulsz. Ehelyett tedd félre a telefont, kapcsold ki a tévét, és olvass el egy könyvet, építs hajómodellt, tanulj valami újat. Ha csak időlegesen is, de próbáld meg távol tartani magadtól a rossz híreket. Évszázadokig elvoltunk ezen adattömeg nélkül, most kifejezetten felszabadítóan hathat.

Szívj friss levegőt!
Bár a mozgástered erősen korlátozott – és ez egy hatvanlábas hajón sincs nagyon másképp –, ahhoz mindig elég a hely, hogy megfigyeld a téged körülvevő világot. Mindig sok időt töltünk azzal, hogy ülünk a fedélzeten, bámuljuk az eget, a vizet, a horizontot. Ha így teszel, hamarosan észreveszel rengeteg dolgot, amit egyébként elmulasztanál. Csücsülj ki a teraszra, a ház előtti lépcsőre, legeltesd a szemed a madarakon, fákon, felhőkön, csillagokon. Vagy csak a szomszédon, ahogy kiviszi a szemetet.

Tartsd be a menetrendet!
Verseny közben folyamatosan aktívak vagyunk: alvás, evés, szolgálat – aztán kezdődik az egész elölről, újra és újra, akár három hétig. Az első pár napot mindenki megszenvedi, de amikor végre beáll a rutin, csak úgy repül az idő! Ezért határozottan azt javaslom, hogy ne engedd elfolyni az időt! Kelj fel mindennap körülbelül ugyanakkor, töltsd aktívan a napot, étkezz, ahogy egyébként tennéd, engedj magadnak kikapcsolódást (lásd első pont: könyv, kerti munka), aztán feküdj le aludni a szokásaidnak megfelelően. A végén még meg is lepődsz, milyen gyorsan elrepülnek a hetek!

Építsd a környezeted!
Intenzív időszakokban ez meg az eltörik a hajón, de egyszerűen nincs idő és lehetőség megjavítani. Aztán elvonul a front, előkerülnek a szerszámok. A nyílt tengeri vitorlázók ilyenkor csak magukra számíthatnak. Épp így te is hetek (hónapok?) óta halogatod, hogy felfúrd az új polcot a falra, kiselejtezd a kacatjaidat, megjavítsd a fűnyírót. Használd ki a lehetőséget, és járj a végére ezeknek! Ha nem tudsz rájönni magadtól, hogyan kell, kérj segítséget egy szakembertől vagy keress online ismertetőket – utóbbira nekünk nincs módunk verseny közben.

Beszélgess a családtagjaiddal, barátaiddal
Pártolom az énidőt, ugyanakkor imádom, amikor az óceán közepén kissé régimódi módon kapok híreket: hosszú levelekben. Hogy vagy? Mit csinálsz? Mik a terveid? Hogy telnek a hétköznapok? A tengerről küldött e-mailjeim nagyban különböznek azoktól, amiket a szárazföldön, a munka miatt küldök. Ott célratörően fogalmazok, igyekszem hatékony lenni. Írj „regényt” olyanoknak, akikkel rég beszéltél utoljára, vagy hívd fel őket – biztos, hogy olcsóbb, mint a műholdas telefon.

Tanulj valamit, taníts valamit
Vízre indulás előtt általában mindenki friss tartalommal tölti fel az mp3-lejátszóját. Négyórás szolgálatot követően tökéletesen el tudod szigetelni magad a külvilágtól, ha bedugod a fülhallgatót. Sok tartalmas dokumentumfilmet és informatív beszélgetést lehet így meghallgatni. Amikor pedig a zenei lejátszási listád végére érsz, egyszerűen tovább tudod azt adni (például annak, akivel osztoztok az ágyon). Én nagyon sokat tanultam így – amit aztán másnak is megmutattam.
Kétség sem fér hozzá, hogy korábban nem tapasztalt élethelyzetbe kerültünk, családunk, barátaink és mindenki más egészsége múlik azon, betartjuk-e, amit kértek tőlünk: hogy maradjunk otthon a fenekünkön. Nem egyszerű, de legyen rendszer az életedben, tartsd karban az agyad és a tested, élvezd az apró dolgokat, tartsd a kapcsolatot a „csapattársaiddal”!
És egy apróság a végére: otthon akár hetekig hordhatod ugyanazt a ruhát, de azért naponta kétszer moss fogat, és ha mégis kimozdulsz, viseld a megfelelő öltözéket – mint a hajón – írta a pressmare.it.

(fotók: sailing-news.com, Volvo Ocean Race)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!