Idén befejeződik a fejlesztés: javulhat a balatoni vízminőség

A Balaton vízminőségét javító nagyszabású fejlesztés során 11 balatoni vízfolyáson történnek különféle beavatkozások és megvalósul a nádas szűrőmezők reaktiválása is, ennek köszönhetően helyreállhat a vízminőség-védelmi funkció.

A beruházást az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg 5,139 milliárd forintból, amelyet az Európai Unió és a kormány biztosít vissza nem térítendő támogatásként. A projekt kivitelezője a Szabadics Építőipari Zrt.

A fejlesztés három projektrészt tartalmaz: a Lesence-rendszer fejlesztése Szigliget, Raposka, Hegymagas, Balatonederics és Nemesvita településeket érinti a Balatonfelvidék nyugati térségében; a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukciója; kis vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója.

Az első projektrész munkaterületét 2021 márciusában vette át a Szabadics Építőipari Zrt., ezt követően kezdődhettek el a fejlesztési munkálatok. Több helyszínen már befejeződtek az egyes részfeladatok. Ezek a következők voltak: KÖV-csatorna: mederstabilizáció, sankolótér, átereszek, a monitoring állomások alépítményi munkái. Lesence-patak: sankolótér, áteresz, fenékduzzasztó, a Világos-patakot összekötő új csatorna és a monitoringállomások alépítményi munkái. Tapolca-patak: olajfogó műtárgy felújítása, uszadékfogó rács telepítése. Kétöles-patak: olajfogó műtárgy felújítása, a monitoring állomás alépítményi munkái. Nemesvitai-árok: sankolótér kialakítása, monitoringállomások alépítményi munkái.

A KÖV-csatorna, a Lesence-patak és a Nemesvitai-árok monitoringállomásainak felépítményi munkálatai jelenleg is zajlanak. A Lesence-szűrőmező helyszínén pedig folynak a vonalas és felületi kotrások, elvégzik a fenékleürítő műtárgy építését és kivezető bukó műtárgyak felújítását.

A Lesence-szűrőmező területén mintegy 89 ezer köbméter szerves anyag kitermelését kell megoldani. A kitermelt anyag a szűrőmező területén marad, és hat költőszigetet alakítanak ki, amely a madarak fészekrakási lehetőségeit segíti elő.

Ezzel párhuzamosan haladtak a kis vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciós munkálatai. Ez magábann foglalta többek között az Eger-víz medervíz-stabilizációját, monitoringállomás építését; a Lovasi-séd mederkotrását, töltéskorona-rekonstrukcióját, a leeresztő műtárgyak felújítását, hordalékfogó építését; a Cinege-patak, a Kéki-patak és az Örvényesi-séd mederburkolatának rekonstrukcióját és új hordalékfogó műtárgyak építését; a Burnót-patak új hordalékfogó műtárgyának építését. A teljes beruházást várhatóan 2023. november közepére fejezi be a kivitelező cég – írta a magyarepitok.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!