Hogyan hat a Balatonra a rendkívüli aszályos időjárás?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett anyag a vízkörzés meteorológiai sajátosságairól és azok zavarairól szól.

Az idei rendkívüli aszály apropóján született anyag három szakaszra bontja a vízkörzést.

A helyi ciklus során a felszínről a  légkörbe párolgó víz  helyi záporok, zivatarok formájában jut vissza a talajra. Legjobban a június elei Medárd-időszakban látszik a folyamat, amely amellett hogy vízforrást jelent, a nappali gomolyfelhők a Balaton párolgását is csökkentik.

A második kört a ciklonok és a hozzájuk tartozó időjárási frontok alkotják, amelyek  az óceánok felől a kontinensek belsejébe szállítják a vizet és a csendesebb de hosszabban tartó esők formájában  jelennek meg, ősztől tavaszig. A Balaton éves víz utánpótlásának jelentős részét ez a csapadék típus alkotja.

A harmadik vízkör a nedvesség útja a trópusok felől a mérsékelt égövbe. Enélkül a folyamat nélkül a mérsékelt övi ciklonok sem jutnának elegendő vízgőzhöz és végső soron a térségünk is jóval szárazabb lenne.

A 2022-es aszály okai a fenti vízkörzésekben jelentkező zavarokra vezethetőek vissza. A kevés számú nyári zivatar, a ciklonok északra húzódása és a trópusi nedvesség áram gyengülése okozza a több éve tartó szárazságot és felelős az idei rendkívül forró nyárért.

A víz körforgalma a légkörben – a rendkívüli aszály időjárási hátteréről szóló szakmai írás teljes hosszában itt olvasható.

fotók: antongalitch.com, whereandwhen.net, dailynewshungary.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!