Hivatalosan is megnyitott a Jeddah Yacht Club

Szaúd-Arábia első turisztikai kikötője jól mutatja, milyen ambiciózus tervek készültek a Vörös-tenger ezen térségének fejlesztésére.

Ugyan a kikötőt tavaly decemberben – a városban megrendezett Forma–1-es futammal egy időben – már használták, a művészeti előadásokkal és tűzijátékkal megspékelt ünnepélyes megnyitóra csak most került sor. A Jeddah Yacht Club (JYC) és annak korszerű jachtkikötője ezzel hivatalosan is megnyílt.

A marina mintegy 100 kikötőhelyet kínál 100 méter (328 láb) hosszú szuperjachtok számára, a hozzá tartozó jachtklubbal a régió első befejezett projektjei közé tartozik. Ezen projektek jelképezik Szaúd-Arábia átfogó törekvéseit a Vörös-tenger partvidékének jelentős turisztikai övezetként való fejlesztésére. A stratégia részeként az ország több milliárd dolláros beruházást hajt végre, hogy alternatívát teremtsen fosszilis tüzelőanyag-forrásai helyett.

A The Red Sea Development Company (TRSDC) égisze alatt az Amaala és a vörös-tengeri szigetek projekt, valamint az Egyiptommal és Jordániával is összeköttetést biztosító, északabbra fekvő Neom City projekt a partvidéket üdülőhelyeket, szállodákat, kiskereskedelmi központokat és kulturális projekteket magában foglaló csúcskategóriás helyszínekké alakítják. A jachtok és szuperjachtok szerves részét képezik ennek, több kikötő áll majd rendelkezésre, részben az idelátogató vendégek és jachtjaik számára, részben a különböző helyszínek kiszolgálására.

Az új marina Dzsidda központjában, a Corniche Forma–1-es pálya mellett található. Az ország beléptető kikötőjeként működik, vámkezelési és bevándorlási szolgáltatásokat nyújt. Kapuként szolgál a vörös-tengeri hajózási területek és az új TRSDC-fejlesztések, valamint Dzsidda mint nagyváros felé. Létesítményei közé tartozik a Social House étterem (Michelin-csillagos séffel), egy magas színvonalú wellnessközpont, a Riva Sky Lounge és a Beach Club. A repülővel érkezők számára helikopterleszálló áll rendelkezésre.

(forrás: ibinews.com, képek: jeddahyc.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!