VIDEÓ: hidroplánt teszteltek a Dunán és a Balatonon

2022. augusztus 19.
Címkék :

Februárban a Dunán, júniusban pedig a Balaton vizén landolt az Aeroexpress Cessna 206 típusú hidroplánja. Az első teszteket végezték a repülés speciális területének újrateremtéséhez.

A Dunán Adony és Lórév, a Balatonon pedig Keszthely, Balatonlelle és Alsóörs térségében folytak a próbarepülések, amelyeket hosszas tervezés és engedélyezési folyamat előzött meg.

A vízi repülés Európában reneszánszát éli. A Comói-tó mellett lévő és a skandináv üzemek mellett az utóbbi időben Lengyelország és Németország tavain indult újra a hidroplánrepülés, az idén pedig már másodszorra landoltak Montenegró édesvizein a Nemzetközi Vízirepülő Regattán résztvevő kétéltű repülőgépek.

A hazai tesztek kizárólag magántőke bevonásával valósulhattak meg, ezzel is szolgálva a magyar repülés fejlődését, sokszínűbbé válását, a hazai képességek gazdagodását. Ezek során bebizonyosodott, hogy a Cessna hidroplán vízi manőverezőképessége kiválóan illeszkedik a hajózási feltételekhez, biztonságos együttműködést garantál a vízi közlekedésben résztvevőkkel.

YouTube video

Az Aeroexpress jelenleg szakmai beszámolót készít az érintett hatóságok számára, amelyet a különböző hajózási és környezetvédelmi szervezetekkel, sportszövetségekkel való egyeztetések követnek. Ezután újabb tesztek következhetnek a magyar vizeken, amelynek aktualitást adhat, hogy 2023-ban lesz a hidroplánokkal indult magyar közforgalmú nemzetközi repülés 100. évfordulója – írta az infostart.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!