Hiába a 80 mérföld előny, Tom Dolan feladta rekordkísérletét

A gyorsan romló előrejelzés miatt Tom Dolan félbeszakította szóló Írország körüli vitorlás rekordkísérletét – pedig igen jól állt.

A La Solitaire du Figaro Paprec-en sikeres ír vitorlázó tette ezt annak ellenére, hogy több mint 80 mérfölddel – vagy mintegy 10 órával – a fennálló rekordidő járt, miután a 688 mérföldes táv több mint felét már teljesítette a Smurfit Kappa-Kingspan nevű hajójával.

9-es erősségű viharos szél, valamint 5 méteres, nagyon rövid, zavaros periódusú hullámzás várt rá Írország délnyugati részénél, és Dolan nem volt hajlandó vállalni a kockázatot 36 láb hosszú Figaro Beneteau 3-as hajójával. Különösen, mivel Írország délnyugati és déli részén nincs biztonságos menedék, ahova kritikus helyzetben behúzódhatna, így október 31-én feladta a rekordkísérletet.

„Ki vagyok borulva, mert eddig minden jól ment, gyors voltam, az északkeleti részen, a sík vízen könnyen is tudtam tartani a jó tempót. A VHF-rádión kapott előrejelzés 9-es erősségű szelet jósolt, a helyzet folyamatosan romlott, 24 órával ezelőtt még nehezen ugyan, de kivitelezhetőnek tűnt a dolog, mostanra ez a lehetőség is odalett” – nyilatkozta Dolan, miután kikötött Dingle-ben. „Később majd számot vetek mindennel, kiértékelem a történteket, de most az elsődleges feladat, hogy a hajó biztonságáról gondoskodjak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy vannak ennél rosszabb dolgok is a világon, és biztosan vannak rosszabb helyek is, mint Dingle.”

fotók: ouest-france.fr, tomdolanracing.com

forrás: tomdolanracing.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!