A zsűri döntése nyomán módosult az egyszemélyes vitorlásverseny eredménye

Az eredetileg második helyezést elérő Tom Dolan lett a La Solitaire du Figaro Paprec első szakaszának győztese.

A zsűri azon döntései, amelyek nyomán időbüntetéssel sújtott több versenyzőt is, alaposan átkavarták a La Solitaire du Figaro Paprec első szakaszának a rangsorát, így Tom Dolan (IRL) nyerte a Kinsale-ig tartó szakaszt. Az ötvennegyedik La Solitaire első szakasza során ki osztályszabályt sértett, ki a versenykiírás valamely pontját.

Csütörtökön Benoît Tuduri (Capso – En Cavale) újonc szkipper ért célba elsőként csütörtökön az írországi Kinsale-ben, de másnap 30 perces büntetést kapott, miután a versenybizottság óvást nyújtott be ellene egy osztályszabály megsértése miatt. Ezzel megtartotta első újonc pozícióját, de összetettben a negyedik helyre esett vissza. A döntést követően Tom Dolan (Smurfit Kappa – Kingspan) lett az 54. alkalommal megrendezett verseny 610 mérföldes első szakaszának győztese. Ő az első ír kormányos, aki Damian Foxall 1998-as győzelme (Gijon – Concarneau) után ismét szakaszt tudott nyerni.

A zsűri egyéb döntései érintik Julie Simont (Douze), aki harmadikként ért célba, de 17 perces büntetést kapott, ezzel a 17. helyen áll a szakaszon. Így a svájci Nils Palmieri (TeamWork) és Robin Marais (Ma Chance Moi aussi) lépett előre a dobogóra.

Tom Dolan: „Furcsa érzés ez, időbe telik, amíg megszokom, de az biztos, hogy nem így akartam megnyerni egy szakaszt. Sajnálom Benoit-t, de azt hiszem, újoncként nem ismerte a szabályokat. Nehéz volt a szezonkezdésem az írországi körrekordkísérletemmel, és nem sikerült elérnem a kitűzött időt, egyébként sem voltam igazán csúcsformában. Aggódtam a szakasz miatt, mert amikor legutóbb itt jártam, borzalmasan teljesítettem, épp csak befértem az első harmincba. Ez a győzelem sokkal nagyobb önbizalmat ad, de nem befolyásolja azt, ahogyan a következő két szakaszra készülök”.

Édouard Golbery (Race for Science – Verder) 15 perces büntetést kapott, mert a Saint-Marcourf-szigeteknél belépett a tiltott zónába, így most a 24. helyen áll: „Kicsit frusztrál a döntés, de én hibáztam, mert nem frissítettem az útvonal-ismertetőt a verseny dokumentumában szereplő módosítással. Közvetlenül az indulás előtt mindent újra importáltam, és azt hittem, hogy naprakész vagyok. Valójában a zónát kézzel kellett létrehozni. Legközelebb tudni fogom, de 15 perc sajnos nem elhanyagolható. Ez van, újonc vagyok, még egyszer biztosan nem követem el ezt a hibát”.

Ugyanilyen büntetést kapott az új-zélandi Ben Beasley (Ocean Attitude) is, aki hasonló okból lépett be ugyanabba a TSS-be. „Kiábrándító, de igazságos a zsűri döntése. A módosítás későn jött, csak a francia változatot láttam, és nem értettem pontosan. Azt hittem, frissíteni fogják az Adrena-fájlokat, amiket eredetileg adtak nekünk, de nem tették. Ez egy komoly lecke, igyekszem tanulni belőle. A 15 perc nem változtat a helyezésemen, de megnőtt a behozandó lemaradásom azokhoz képest, akik előttem vannak”.
A La Solitaire du Figaro Paprec második szakasza (Kinsale – Baie de Morlaix) vasárnap rajtolt, egy módosítást követően: a várható gyenge szél miatt rövidítették a pályát.

Életképek az első szakaszról:

YouTube video

Az, hogy egy verseny eredményét a befutó után módosítsák, nem példanélküli, a tavalyi La Solitaire-en (szintén az első szakaszon) is előfordult.

(fotók és forrás: lasolitaire.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!