Helyiek védenék az Eger-patakot

A Kapolcson is átfolyó Eger-patak fenntarthatóságáról tanácskoztak az érintett hat település polgármesterei és hatósági szakemberek.

A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet elnöke, Márta István elmondta, az összejövetel célja megvitatni, hogy a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekthez csatlakozva mire pályázhatnak együtt az őket összekötő patak jövője érdekében. A 32 kilométer hosszú, több községet és malmot összekötő patak tekintetében a településeken élők érdekeit kell védeni elsősorban és segíteni az életközösség fejlesztését.

Az Eger vizének medre rendszeres gondozásra szorul, az életet jelentheti növényeknek és állatoknak, emellett a kikapcsolódást is segítheti. A települések polgármesterei a legfontosabb feladatok között a villámárvizeket kivédő záportározók kiépítését és a hordalék felfogásának fontosságát említették. Felmerült, hogy akár kisebb vízi erőmű is telepíthető a patakra okoskészülékek töltéséhez, és létrehozható lenne egy natúrpark is az Egervíz mentén.

Elhangzott, hogy a vizes élőhely megmaradásának fontosságát a felnövekvő nemzedék tagjaiban is tudatosítani kell: fontos az oktatás. A patak közvetetten segíthet a turizmus felvirágoztatásában, de a közelgő pályázati határidő miatt át kell gondolni, hogy csak olyat tervezzenek, amelynek a kivitelezésére lesz idő.

A Pannon Egyetem képviselői szakmai támogatást tudnak nyújtani különféle mérésekkel, az EKF a segítségét ajánlotta fel, a vízügyi igazgatóság szakembere egy a patakot érintő komplex rehabilitációs programra emlékeztetett, hangsúlyozta a záportározók kialakításának és a hordalék felfogásának fontosságát.

A nemzeti park szakemberei rámutattak, hogy a patak vízminősége hagy kívánnivalót maga után, ez a fő probléma. Javasolták, hogy csupán kisebb beavatkozásokban gondolkodjanak a meder tekintetében – írta a veol.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!