Hatástalan az USA tíkfaembargója

Az Egyesült Államokban működő vállalatok a szankciók ellenére továbbra is importálnak tíkfát Mianmarból – állítja az Igazságot Mianmarnak nevű, fedetten dolgozó akciócsoport.

Állításuk szerint közel 1600 tonna tíkfa érkezett az országba a hadsereg 2021-es puccskísérlete óta, annak ellenére, hogy az állami tulajdonú Myanmar Timber Enterprise (MTE) az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Eszközök Ellenőrzési Hivatala (OFAC) által bevezetett szankciók hatálya alá tartozik.

A mianmari tík – a juntával való kapcsolat és az emberi jogok megsértése miatt – már régóta vitatott státuszú, és jó néhány régióban, köztük az EU-ban is betiltották az importját. A szankciók ellenére a Panjiva globális kereskedelmi adatbázis adatai szerint az amerikai vállalatok tavaly február és november vége között továbbra is importáltak fát Mianmarból.

A faanyag 2021. február 1. és november 30. között nyolcvankét különböző szállítmányban érkezett, amelyek nagyrészt hajóépítéshez, kültéri deszkázathoz és bútorokhoz használt tíkfadeszkából és deszkaborításból álltak. Az Igazságot Mianmarnak (Justice for Myanmar) szerint több amerikai faanyag-nagykereskedő és -gyártó is érintett, a vállalatok a szankciókat úgy kerülik meg, hogy közvetítőkön keresztül kereskednek, így láthatatlan marad a kapcsolat az MTE-vel.

A JFM szóvivője, Yadanar Maung szerint a szankcióknak érvényt kell szerezni, hogy hatékonyak legyenek. „Felszólítjuk az OFAC-ot, hogy az MTE elleni szankciót bevezetéséig visszamenőlegesen vizsgálja meg a Mianmarból származó amerikai faanyagimportot.”

(forrás: boatingbusiness.com, fotók: Justine E. Hausheer / TNC (blog.nature.org), newsweek.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!