Háromezer éves erődöt találtak egy tóban

2017. december 28.
Címkék :

Egyedülálló felfedezést tettek török búvárrégészek, akik az ország legnagyobb tavában egy háromezer éves erőd maradványait fedezték fel.

A Van-tóban rejtőző ősi maradványokról korábban csak a szóbeszéd járta, az archeológusok és múzeumi szakemberek többsége valószínűtlennek vélte a romok létezést, ezért nem is kutatták a tó mélyét az elsüllyedt erődítmény után.

A Van Yüzüncü Yil Egyetem régészei azonban mégis bíztak a sikerben, így Bitlis tartomány kormányzójának támogatásával expedíciót szerveztek, amelynek során a Tahsin Ceylan vezette búvárcsapat meg is találta az ősi építmény falának többméteres szakaszát.

A kutatók szerint a falak egy háromezer éves erődítmény részei lehettek, amelyek az Urartu királysághoz köthetők. A Van-tó környéke az ókori társadalom központja volt. Urartu a Kaukázus történetének rendkívül fontos periódusát képviseli, egykori területén ma Törökország, Örményország és Irán osztozik.

A Urartu civilizáció idején az iráni határhoz közel fekvő krátertó vízszintje sokkal alacsonyabban volt, de az elmúlt évszázadok alatt több száz méterrel megemelkedett, így kerülhettek víz alá az erőd maradványai. Az emelkedő vízszint a környező településeket is elpusztította. A régészek és a búvárok azt tervezik, hogy folytatják a tó felfedezését, hogy többet tudjanak meg az ősi maradványokról – írta az erdekesvilag.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!