Harcsák tisztítják a vizet a Körösökön

2022. július 14.
Címkék :

Kiváló felvételeket készített Szendőfi Balázs halkutató, természetfilmes, a Magyar Haltani Társaság kommunikációs megbízottja, aki védelmébe vette az őshonosnak számító harcsákat.

A természetfilmes szerint a természetes vizek kezelőinek körében sem ritka az nézet, mi szerint a harcsa a vízben káros, mert megeszi a pontyot. Igaz, hogy egy őshonos ragadozó hal, amely egyedül képes természetes szelekciót végezni a túltelepített pontyállományban, valamint az idegen ezüstkárász és törpeharcsa tömegeiben.

Ha ez nem volna elég, a dögök eltakarításában is jelentős szerepet játszik. Azokon a helyeken, ahol összegyűltek, folyamatosan ették az elhullott kagylókat, ezáltal az adott mederszakaszokat mentesítették egy lehetséges fertőzéstől.

Szendőfi Balázs most felvett anyagából filmjelenet lesz a Körösökről szóló, Volt egyszer egy vadvízország című, hamarosan bemutatandó filmben. A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége szerint bár tudvalévő, hogy bizonyos halak szintén előszeretettel táplálkoznak állati tetemekkel, többek között a harcsa is, azonban ennek a halfajnak a „köztisztasági” szerepét csak most ismertük fel igazán. „Sikerült a Körös egy szakaszán, a megfigyelésre kiválóan alkalmas körülmények között dokumentálnunk, ahogy több tucat 3–8 kilós példány, órákon keresztül fogyasztotta a felszínen lebegő kagylótetemeket, összességében több százat tüntetve el a felszínről. Minden eléjük kerülő kagylótetemet bekebeleztek, az adott folyórészt tisztán tartották” – írta a pecaverzum.hu.

(Fotó: Szendőfi Balázs Facebook-oldala)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!