Hamarosan befejeződik a Balaton vízgyűjtőjének rehabilitációja

2023. szeptember 28.
Címkék :

Jól haladnak a 14 balatoni vízfolyáson, a Lesence-szűrőmezőn, valamint a Kis-balatoni vízvédelmi rendszer nagyműtárgyainál végzett kotrási, műtárgyépítési és felújítási munkák.

A szeptember 20-án megrendezett projektbemutató rendezvényen a Balaton vízminőségét javító nagyszabású fejlesztés LOT3-as projekt részeként végzett, Zala és Veszprém vármegyei Eger-víz patak kotrási munkálatainak előrehaladását mutatták be a szakemberek. A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumának megbízásából a Szabadics Zrt. végzi el kivitelezőként.

A Balatont érő terhelések enyhítésére jó néhány intézkedés történt az elmúlt három évtizedben. Több kisvízfolyásnál épültek olyan műszaki létesítmények (nádas szűrőmezők, sankolók és uszadékfogók), amelyek sikerrel tartják vissza az érkező hordalékot és a szerves tápanyagokat a tó vizétől. A Szabadics Zrt. azon dolgozik most, hogy a kiépített védelmi rendszer hosszú távon is el tudja látni a feladatát.

Jelenleg is folyamatban van a Balaton északi partján található Lesence-vízrendszer revitalizációja, ami a Balaton vízvédelmének egyik kulcseleme, de persze a vízminőség javítása elképzelhetetlen a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer megfelelő működése nélkül – ezért volt a jelenlegi projekt része két Kis-Balatoni zsilip építészeti, gépészeti és villamos felújítása is.

Emellett hat vízfolyás (Lovasi-séd, Kéki-patak, Örvényesi-séd, Burnót-patak, Eger-víz és Cinege-patak) hordalék- és uszadékfogóinak műszaki átadás-átvétele is befejeződött. Az Eger-víz esetében a tápanyagterhelés és a vízminőség folyamatos nyomon követése érdekében vízhozam és vízminőségmérő monitoringállomást is létesítettek.

A Preventív intézkedések a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszú távon fenntartható kezelésére című projekt előrehaladását bemutató eseményen a résztvevők megismerhették a Balaton vízminőségének megóvására és javítására életre hívott projektet, ezen belül is a Balatonba torkolló vízfolyások rekonstrukcióját.

Az Eger-víz Kapolcson áthaladó szakaszát bejárva a résztvevők amellett, hogy pillanatképet kaphattak a páratlan szépségű völgy látványosságaiból, a több mint 5 milliárd forint támogatásból megvalósuló munka céljaival és eredményeivel is megismerkedhettek – írta a magyarepitok.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!