Hamarabb kezdődik a tiszavirágzás

2024. május 28.
Címkék :

A tiszavirág, amikor befejezi a folyó üledékében töltött hároméves lárvaéletét, imágóként kifejlődve 8-12 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága eléri a 6-7 centimétert.

A lárvái Magyarországon, a Tisza leszakadó peremű agyagos partszakaszain, víz alatti telepeken élnek nagy tömegben. Minden évben – ha a megfelelő hőmérsékleti viszonyok elérik a szükséges értéket – a kérészek megkezdik rajzásukat (kirepülés, násztánc, párzás, peterakás, pusztulás), mely általában június közepétől a hónap végéig tart. A látványos természeti jelenség intenzitása évről évre változó.

A beszámolók szerint vannak napok és folyószakaszok, ahol „csak” néhány száz példány röpköd a víz felett, más időben és helyszínen viszont úgy tűnik, mintha a folyóra szőnyeget terítettek volna tiszavirágból.

Három szakaszban történik a rajzás. Az előrajzás alkalmával csak százával repülnek az állatok. A leglátványosabb főrajzás során milliónyi kérész repül a víz felett. Az utórajzáskor már csak néhány tucatnyi röpképes imágóval találkozhat a megfigyelő. A tiszavirágzás az esti órákban kezdődik, és körülbelül három órán át tart.

Az idén korábban kezdődött a rajzás, köszönhetően a szokásosnál melegebb tavasznak – írta az agrotrend.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!